Filmul Filantropica de Nae Caranfil, va fi proiectat in data de 27 mai in cadrul programului Cinemateca Romaneasca derulat la Institutul Cultural Roman din Londra. Filantropica este al treilea film din programul Cinemateca Romaneasca, care prezinta la ICR Londra cele mai bune filme romanesti din toate timpurile.

Din distributie fac parte renumitii actori Mircea Diaconu, Gheorghe Dinica, Mara Nicolescu, Florin Zamfirescu, Marius Florea Vizante si Florin Calinescu.

Personajul principal al filmului este Ovidiu (Mircea Diaconu), profesor si scriitor aspirant, care locuieste cu parintii sai. Acesta se indragosteste de Diana (Viorica Voda), sora unuia dintre studentii lui. Ca sa o impresioneze, Ovidiu intra intr-o combinatie financiara ilegala pusa la cale de interlopul Pepe (Gheorghe Dinica). Conform aranjamentului, Ovidiu pretinde ca este casatorit cu Miruna (Mara Nicolescu).

Comedia lui Nae Caranfil a castigat Premiul Juriului la Festivalul International de Film de Dragoste de la Mons (2002), Premiului publicului la Festivalul de Film de la Paris si Premiul Special al Juriului la goEast, Wiesbaden, precum si la Würzburg International Filmweekend in 2003.

Criticul de film Andrei Gorzo afirma: Nae Caranfil este o exceptie in cinematograful romanesc: un scenarist si regizor care spune povesti serioase, reusind in acelasi timp sa raspunda nevoii de divertisment a publicului. Filantropica este probabil cel mai bun si, fara indoiala, cel mai trist dintre filmele sale.

Nae Caranfil a debutat cu filmul E Pericoloso Sporgersi (1993), continuand cu Asfalt tango (comedie de tip road movie, 1996) si Dolce far niente (1998). Filantropica (2002) a avut un mare succes la critica de specialitate si i-a adus popularitate lui Caranfil. Este considerat unul dintre cei mai importanti regizori romani ai decadei 1990.

Pana in luna iulie, programul Cinemateca Romaneasca mai include proiectiile O lacrima de fata de Iosif Demian (1980) si California Dreamin’ de Cristian Nemescu (2006), informeaza ICR Londra.

Cinemateca se inscrie in programele permanente menite sa transforme sediul ICR intr-una dintre destinatiile de film de mare audienta din Londra. Proiectul este organizat in parteneriat cu Centrul National al Cinematografiei din Bucuresti.