Cotidianul american Los Angeles Times lauda, in editia sa electronica, pelicula Marti, dupa Craciun a lui Radu Muntean si afirma ca noul val de regizori romani nu este capabil de creatii proaste. "Este ca si cum ar fi ilegal in tara lor. Sau cel putin nu e in ADN-ul lor", scrie de la Cannes Steven Zeitchik, reporter al publicatiei LA Times.

Jurnalistul crede ca regizorii din tara noastra au eclipsat, in ultimii patru ani, productiile din SUA sau Franta. Sunt enumerate filme precum Moartea domnului Lazarescu (2006), 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007), Politist, adjectiv (2009) si Povestiri din epoca de aur (2009).

Marti, dupa Craciun, in regia lui Radu Munteanu, a fost prezentat anul acesta, in cadrul sectiunii Un Certain Regard, fiind, dupa cum considera Steven Zeitchik, "un portret convingator si emotionant al subtilitatilor vietii moderne".

"Interpretarile sunt innebunitor de bune", mai spune reporterul american, adaugand ca nici o companie din Statele Unite nu a cumparat inca drepturile lui Marti, dupa Craciun si nici ale filmului Aurora (regia lui Cristi Puiu).

Steven Zeitchik mai precizeaza ca piata americana si cinefilii din SUA nu sunt pregatiti pentru creatiile din Romania (exceptie ar face Marti, dupa Craciun, care nu prezinta o poveste din perioada comunista, deosebindu-se astfel de celelalte pelicule de la noi), dar ca acest aspect nu conteaza. "Romanii vor continua sa faca filme minunate, indiferent daca noi le vom vedea sau nu".