Lungmetrajul "Concertul", in regia lui Radu Mihaileanu, a fost desemnat "cel mai bun film din Uniunea Europeana" la premiile David di Donatello 2010, echivalentul italian al Oscarurilor, decernate, sambata, la Roma, anunta Mediafax.

Celelalte patru filme candidate la acest titlu erau "Das Weisse Band" de Michael Haneke, "Un Prophète" de Jacques Audiard, "Soul Kitchen" de Fatih Akin si "Welcome" de Phillip Lioret.

Trailerul filmului "Concertul":

Radu Mihaileanu a mai obtinut un premiu David di Donatello in 1999, pentru filmul "Trenul vietii/ Train de vie".

Echipa filmului "Concertul" a primit, recent, si doua premii César, pentru sunet, respectiv pentru cea mai buna coloana sonora. In plus, "Concertul" a primit patru trofee Gopo pentru: "cel mai bun montaj", "cea mai buna muzica originala", "cea mai buna scenografie" si "cel mai bun machiaj si coafura".

Comedia dramatica "Le concert/ Concertul", care a avut premiera romaneasca pe 20 noiembrie 2009, il are in centru pe Andrei Filipov, dirijorul orchestrei Teatrului Balsoi si cel mai mare dirijor din Uniunea Sovietica, concediat in plina glorie dupa ca a refuzat sa se desparta de muzicienii sai evrei. Treizeci de ani mai tarziu, Filipov inca mai lucreaza la Teatrul Balsoi, dar ca om de serviciu, cand, intr-o noapte, in timp ce curata biroul directorului in functie, sustrage un fax prin care orchestra rusa era invitata sa cante la Paris, la faimoasa sala Pleyel. Astfel, el isi cheama fostii colegi pentru ca impreuna sa treaca drept membrii Orchestrei Balsoi.

Lungmetrajul "Concertul" a fost filmat in proportie de aproximativ 60% in Romania, o saptamana la Moscova, iar restul la Paris.