Sa nu ne prindem urechile. Holbatul la capre pana mor, ca si spartul norilor cu privirea se pare ca sunt lucruri reale petrecute intr-o unitate speciala a armatei americane dupa razboiul din Vietnam. Personajul real pe care Jeff Bridges il joaca in aceeasi nota ca in "Marele Lebowski", Jim Channon, ii seamana uluitor de bine lui Bridges si vorbeste cu aceeasi carisma si pe internet. Daca filmul te prinde tabula rasa, fara nici o idee despre informatii asemenea celor de mai sus, risti sa ramai cu ochii in soare, neintelegand ce vrea de la tine.

Lucrurile nu sunt asa simple, dar nici foarte complicate. Ranit in Vietnam, Jim Channon (Bill Django in film) a avut pe front o viziune psihedelica. Intors acasa, s-a documentat in miezul miscarii New Age si a aparut cu o viziune complet noua asupra armatei americane si a soldatilor care, urmand antrenamentele lui Channon, ar fi trebuit sa ajunga niste cavaleri Jedi sau preoti-luptatori. Dezvoltarea capacitatilor paranormale ar fi fost insotita de un protocol nou de abordare a unei confruntari armate.

Printre altele, soldatul-preot din aceasta "New Earth Army" ar fi intrat in tara inamica purtand un miel in brate si ar fi avut un costum dispus cu un difuzor prin care ar fi imprastiat acordurile muzicii tarii respective sau, daca nu i s-ar fi raspuns frumos, acid rock. Aceste lucruri suna exact ca ceea ce si sunt - niste bazaconii. Mai mare e mirarea cand afli ca e posibil sa fie si adevarate.

Filmul regizat de Grant Heslov dupa cartea jurnalistului britanic Jon Ronson (care a realizat el insusi in 2004 un documentar pe aceeasi tema, "Crazy rulers of the world", care se pare ca e mult mai interesant - aici e un fragment), este - ca in celebrul banc - ceva care merge undeva. E o comedie nu foarte comica si o satira nu foarte ascutita din moment ce nu stim deloc sigur daca lucrurile stau asa cum par pe ecran.

Totul e sub pecetea lui "se pare". Deci se pare ca din toate caprele care intr-adevar au functionat in acel "goat lab" de la Fort Bragg (fost "dog lab") una intr-adevar ar fi sucombat rapusa de forta gandului unui cavaler Jedi. Pe ecran, il vedem la un moment dat pe George Clooney spargand norii cu privirea. Culmea, norii chiar se risipesc. Pe de alta parte, in cadrul aceastei unitati speciale din cadrul armatei, "First Earth Batallion", se pare ca s-au pus bazele metodei de interogare practicate la Guantanamo, inclusiv torturii sonore.

Intre adevar si fantezie, filmul lui Heslov inainteaza cuminte fara a smuci haturile nici in stanga, nici in dreapta. Heslov, care a fost co-scenarist si producator la "Good Night and Good Luck", si care e partener de afaceri al lui George Clooney, nu tradeaza vreo dorinta expresa de a transa chestiunea.

Cu un Jeff Bridges aterizat din "Marele Lebowski" in plina zeama colorata à la Wes Anderson, un George Clooney care ii da personajului sau (agentul special Lyn Cassady) suficienta auto-ironie cat sa nu-l scufunde cu totul in derizoriu si un Ewan McGregor de o naturalete remarcabila (el fiind tocmai alter ego-ul spectatorului incredul) desi ironia face sa fi interpretat chiar un cavaler Jedi, filmul pierde pe drum toate rezervoarele de combustibil care l-ar fi ajutat.

Am revazut adineaori trailerul: din trailer se pare ca filmul e foarte bun, dar simpla listare a unor poante nu poate inlocui lipsa de viziune regizorala. Foarte multe glume, replici si situatii din film functioneaza, dar luate separat. Din pacate, se pare ca e genul de film despre care nu stii la sfarsit sa spui daca ti-a placut sau nu.

"Omul care se holba la capre"/"The Men Who Stare At Goats" - de Grant Heslov, cu: George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges, Kevin Spacey. Pe ecranele romanesti din 23 aprilie