Jean-Paul Belmondo a depanat vineri seara cu cinefilii din Hollywood amintirile din vremea turnarii "A bout de souffle", al lui Jean-Luc Godard, filmul emblematic al Noului Val, povestindu-le acestora ca "nu credea ca filmul va avea succes", relateaza AFP.

Invitat la prima editie a festivalului TCM Classic Film, legenadarul actor francez, care tocmai a sarbatorit 77 de ani, a fost primit cu ovatii in sala istorica a Chinese Theater, in inima cetatii filmului.

Cu un mers lent si cu o exprimare ezitanta, dar mereu bronzat si surazator, Belmondo a evocat cateva amintiri din perioada filmarii peliculei.

"Nu credeam ca filmul va merge. Ne amuzam mult dar nu prea credea ca va deveni un asa de mare succes", a declarat el.

Aparut in 1960, "A bout de souffle", manifest al Noului Val al cinematografului francez, a lansat cariera lui Jean-Paul Belmondo, care interpreteaza in acest film rolul unui delincvent cautat de politie si indragostit de o tanara americanca, interpretata de Jean Seberg.

Inainte de "A bout de souffle", "jucasem doar in filme mici, roluri mici", povesteste actorul. "Si Godard, intr-o zi, in timp ce jucam fotbal, m-a intrebat daca vreau sa interpretez un rol pentru el. Am raspuns da".

"Mi-a spus ca vom face intai in scurt metraj ("Charlotte et son Jules", 1958) iar dupa vom lucra la un lung metraj".

Belmondo isi aminteste ca, in timpul pregatirilor pentru "A bout de souffle", intr-o zi de 15 august, pe Champs-Elysées, Godard i-a spus sa intre intr-o cabina telefonica. "L-am intrebat: 'Ce sa spun?'. El mi-a raspuns: 'Orice vrei'. Asa ca am spus ce imi trecea prin cap".

"Cand am ramas fara idei, am plecat. Godard a revenit a doua zi si a scris rolul meu pentru 'A bout de souffle", afirma actorul, care recunoaste ca filmul lui Jean-Luc Godard - cu care a turnat ulterior "Une femme est une femme" si "Pierrot le fou" - l-a facut celebru.

"Dupa difuzarea filmului, ma suna toata lumea. La acel moment, mi-am zis: 'Nu o sa dureze, sa profit de asta'."