Filmul documentar, “Cautare/Quest”, regizat de Ionut Piturescu, este primul scurtmetraj mentionat astazi in catalogul sectiunii “Quinzaine des Réalisateurs” a Festivalului de la Cannes de anul acesta. El a fost selectionat alaturi de alte opt scurtmetraje din Suedia, Olanda, SUA, Franta, Japonia, Canada si Italia.

Scurtmetrajul a fost produs anul trecut, la Sibiel, de Aristoteles Workshop, in cadrul unui program anual unic de training, dezvoltare si productie de film.

“Scurtmetrajul este despre doua personaje din Muntii Apuseni care calatoresc cu o caruta cu coviltir prin Campia Transilvaniei”, povesteste regizorul Ionut Piturescu. “Intr-o seara, pe cand treceam cu masina cu mare viteza, vad caruta, pe o alee dintr-un sat... M-am intors din drum si am incercat sa ma integrez in activitatea celor doi batrani, prefacandu-ma ca fac fotografii, desi nu mai era lumina pentru asa ceva”, isi aminteste Ionut momentul in care a inceput, de fapt, realizarea filmului. “Timp de opt sau noua zile, a avut loc o cursa ca in «Sherlock Holmes». Ei apareau si dispareau in diferite sate, uneori ii gaseam seara si nu puteam filma. Am incercat sa le lasam un telefon mobil, dar nu stiau sa-l utilizeze, deci nu ne-a ajutat prea mult”, povesteste Ionut Piturescu.

“Cautare/ Quest” este un film despre doi prieteni care au o caruta, drept casa, si un cal, drept tovaras. Traiesc simplu, fara lucruri impovaratoare, nu duc cu ei nici macar un ceas. Dar inca mai au timp, cum spune un vechi proverb asiatic. Fara sa se potriveasca locurilor prin care calatoresc, dispretuiti, priceputi la lucruri de care nu prea mai e nevoie in societatea de azi, ei cauta sensuri. Sau lipsa lor.” (din catalogul “Quinzaine des Réalisateurs”, Cannes, 2010)

Filmarile au inceput pe 7 septembrie si au durat patru zile si jumatate. Alaturi de Piturescu, care a participat si in calitate de monteur si de director de imagine, la “Cautare/ Quest” au mai lucrat trei persoane: Adrianna Dunin-Wasowicz (Polonia) s-a ocupat de imagine, Bogdan Palici, de coordonarea productiei si de sunet, si Vlad Voinescu, de sunet in post-productie. Cea mai dificila etapa a realizarii scurtmetrajului a fost “filmarea, dar si montajul initial (care a fost prezentat la finalul workshopului Aristoteles), pentru ca au fost realizate in doua saptamani. Desi pare a avea ingredientele necesare, documentarul nu este un film etnografic.

Cineastul Ionut Piturescu are 31 de ani, este antropolog si a studiat regie de teatru. El a mai realizat pana acum filmele “Prinde timpul/Seize the time” (2008) si “Balkan’s Digest” (Albania, 2008), care au aparut in festivaluri si manifestari din Serbia, Albania, Estonia, Slovenia, Austria si Macedonia. Doctorand in antropologie culturala, Piturescu a facut cercetari de teren in Mexic (Huichol, 2003), Maroc (Berber, 2004), S.U.A. (New Orleans, 2005), Andaluzia (Gitano Calo, 2005), zona arctica (Sami, 2006), si in Europa de Est.

Alaturi de “Cautare”, alte doua filme documentare produse aici in 2009 au fost selectate anul acesta de festivaluri de film internationale renumite: “Rebel, Rebel” (R: Mihai Bauman si Alexandru Belc) - Festivalul International de Film Documentar “Visions du Réel”, Nyon, Elvetia, si “Femei pe panza” (R: Otilia Babara) - Festivalul International de Film Documentar Cronograf, Chisinau, Republica Moldova. In perioada 2006-2008, AWA a dezvoltat si produs de asemenea documentare mult premiate pe plan international: “Bar de zi si alte povestiri” (R: CorinaRadu), “Ciobanul zburator” (R: CatalinMusat), “Nu te supara, dar…” (R: AdinaPintilie), dezvoltate in cadrul Aristoteles Workshop.

ASOCIATIA ARISTOTELES WORKSHOP (AWA) este un centru international de training si dezvoltare, cu experinta in lansarea unor noi generatii de regizori de film documentar de autor si in productia de film documentar in Europa Centrala si de Est. Anul acesta Aristoteles Workshop va avea loc intre 1 august – 5 septembrie, in satul Vama, din Bucovina.Inscrierile se incheie in data de 31 mai. Informatii suplimentare gasiti pe site-ul www.aworkshop.org