Gerard Depardieu si Harvey Keitel vor filma in toamna lui 2010 la Sighisoara pentru coproductia "So I Say". Filmul lui Bogdan Dumitrescu Dreyer este o adaptare a nuvelei lui Titus Popovici "Moartea lui Ipu", care a mai fost transpusa pe ecran si de Sergiu Nicolaescu in "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte".

Gerard Depardieu si Harvey Keitel vor interpreta rolurile detinute de Amza Pellea si Ion Besoiu in filmul lui Sergiu Nicolaescu, respectiv personajul principal - Ipu, si parintele Ioan. Actiunea filmului se desfasoara in Transilvania celui de-al doilea razboi mondial, cand uciderea unui soldat german ameninta sa duca la pedepsirea intregului sat. Pentru ca faptasul nu se deconspira, oamenii incearca sa-l convinga pe Ipu, nebunul satului, sa se dea vinovat, promitandu-i in schimb o inmormantare ca pentru un erou.

Celor doua vedete le vor da replica romanii Dorel Visan, Bogdan Iancu, Alexandru Bindea, Gabriel Spahiu, Adina Cartianu si Mihai Constantin.

Scenariul poarta semnatura regretatului Piero de Bernardi, care a fost, printre altele co-scenarist la filmul lui Sergiu Leone "Once Upon A Time In America", si a lui Anusavan Salamanian - cel mai bun inginer de sunet din Romania, dar si co-scenarist la "Osanda" sau "Ultima noapte de dragoste" (ambele in regia lui Sergiu Nicolaescu).

"So I Say" este produs de compania romana Tandem Film Production prin Giuliano Doman. Co-producatori sunt companiile Harbour Entertainment GmbH din Germania si CDP Productions din Franta. Filmul a castigat finantare la concursul CNC si e de asemenea sprijinit de agentiile United Media Services, The Media Partnership, Starcom MediaVest Group, BV McCann Erickson, Mediaedgecia si Mindshare Media. Bugetul este de 2,639,570 euro.

Filmul va fi vorbit in franceza si se afla acum in faza de pregatire, castingul fiind inca in desfasurare. Director de imagine este proaspatul premiat al Galei Gopo Marius Panduru, scenografia e semnata de Paolo Rocco Innamorato, iar inginer de sunet este Andre Rigout.

Bogdan Dumitrescu Dreyer n-a mai facut lungmetraj din 2004, cand a scos pe ecrane "Camera ascunsa", in care jucau Rutger Hauer si Maria Dinulescu. Nascut in Romania si emigrat in Italia, cineastul a debutat in lungmetraj cu un film extrem de bine primit si extrem de putin vazut in Romania, "Unde la soare e frig". Era primul lungmetraj romanesc facut dupa Revolutie si prima initiativa privata in domeniul productiei de film.

Bogdan Dumitrescu Dreyer a mai regizat "Thalassa, Thalassa" (1993) care a fost distins, printre altele, cu Tiger Award la Festivalul de la Rotterdam, si "Ultima gara/"The Last Station", care a fost ultimul film in care a jucat Leopoldina Balanuta si care nu a fost distribuit in Romania.

Despre Harvey Keitel, unul dintre cei mai cunoscuti si respectati actori americani, se stie ca este nascut din parinti polonezi si romani (mama era, se pare, romanca), emigrati la New York inainte de nasterea acestuia din 1939. Gerard Depardieu a mai fost in Romania, dar revine acum prima oara dupa decesul fiului sau, Guillaume Depardieu, survenit in 2008 la putina vreme dupa terminarea in Romania a filmarilor la "Copilaria lui Icar", debutul in lungmetraj al lui Alexandru Iordachescu.