Andi Vasluianu a povestit pentru HotNews.ro despre cum a lucrat recent cu cineastul maghiar Szabolcs Hajdu la doua filme (la ultimul a vorbit in maghiara). "Asta e anul teatrului", a spus insa actorul, referindu-se la faptul ca va repeta in acest an in doua piese, regizate la Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiesti de Radu Afrim si Andreea Vulpe. Andi Vasluianu a mai povestit cum preda actorie de film studentilor de la Regie film din UNATC si cum il ajuta acest lucru sa-si explice relatia regizor-actor.

El a spus insa si ce il nemultumeste la scoala romaneasca de actorie - printre altele, faptul ca sunt multi studenti si ca profesorii nu au cand sa se ocupe de fiecare in parte. Andi Vasluianu s-a referit si la rolul din "Cealalta Irina", primul rol principal intr-un lungmetraj care i-a placut pentru aerul lui familiar. In plus, si tatal sau a recunoscut citind scenariul ca personajul ii seamana.

Tocmai s-a intors de la Budapesta unde a vazut “Bibliothèque Pascal”, filmul lui Szabolcs Hajdu in care face un rol interesant si pe care n-a apucat sa-l vada la Berlin. Pentru personajul Aurel din “Cealalta Irina” de Andrei Gruzsniczki a obtinut Premiul de interpretare masculina acordat de Uniunea Cineastilor pe 2009, Premiul de interpretare masculina la Festivalul din Mons (Belgia) si e nominalizat la Premiul Gopo. Andi Vasluianu a fost prezent in studioul HotNews.ro pentru a sta de vorba cu cititorii.

Numele sau este Andrei Vasluianu, dar cel care i-a spus Andi Vasluianu a fost Catalin Mitulescu, in ale carui scurtmetraje (“La amiaza”, “Bucuresti-Wien ora 8:15”, “17 minute intarziere”, “Trafic”) a jucat incepand din 1997 si care l-a debutat, de fapt, in cinema. A debutat in lungmetraj in “Furia”, de Radu Muntean - regizor care l-a luat si in “Hartia va fi albastra” (2006). Are o lista impresionanta de scurtmetraje, lungmetraje, piese de teatru si filme de televiziune - peste 50.

Asculta interviul cu Andi Vasluianu

Descarca fisierul audio in format MP3

A mai jucat in lungmetrajele “Turnul din Pisa” de Serban Marinescu, “Tancul” de Andrei Enache, “Milionari de weekend” de Catalin Saizescu, “Offset” de Didi Danquart, “Youth Without Youth” de Francis Ford Coppola, “California Dreamin' (nesfarsit)” de Cristian Nemescu, “Schimb valutar” de Nicolae Margineanu, “Intalniri incrucisate” de Anca Damian, “Weekend cu mama” de Stere Gulea, “Cea mai fericita fata din lume” de Radu Jude, “Calatoria lui Gruber” de Radu Gabrea, “Periferic” de Bogdan George Apetri, “Liceenii mileniului trei” de Adrian Popovici.

Dintre scurtmetraje amintim: “Munceste acum” de Ion Puican, “Daca aveti un minut…foarte bine” de Ivo Baru, “Dimineata” de Radu Jude, “Triptic” de Catalin Cocris, “Muzica in sange” de Alexandru Mavrodineanu. A jucat, de asemenea, in mediumetrajele “Marilena de la P7” de Cristian Nemescu si “Visul lui Liviu” de Corneliu Porumboiu. Pe micile ecrane l-ati vazut in “Sex Traffic”, de David Yates, “Contratimp” de Jesus del Cerro si Virgil Nicolaescu, “Baieti buni”.

Andi Vasluianu s-a nascut in 1974, la Bucuresti, si absolvit facultatea de teatru in 1999, dar inainte de asta a fost tamplar si brutar (a invatat sa faca japoneze!). E angajat de mai bine de zece ani la Teatrul “Toma Caragiu” din Ploiesti. Printre personalitatile de care e atasat se numara profesoara sa, Sanda Manu, pe care o aminteste in aproape toate interviurile pe care le da. De o buna bucata de vreme pregateste elevi pentru admiterea la Actorie. (El l-a pregatit pe Bogdan Cotlet, premiat recent la Festival Européen du Film Indépendant - ÉCU din Paris.). I s-a dus faima ca nu primeste bani. Visul lui e sa-si faca o scoala de actorie.

Interviu Andi Vasluianu: