In fiecare an, competitia pentru cei mai buni actori are favoritii sai, in cursa pentru premiile Oscar. Cu cateva ore inainte de decernarea prestigioaselor premii, Le Figaro dedica o analiza tipurilor de roluri au devenit veritabile asigurari pentru castigarea pretioasei statuete.

Rolul biografic. Interpretarea rolului unui personaj istoric important este o reteta care iti poate asigura un Oscar pentru cel mai bun actor. In 2008, Marion Cotillard a castigat cu rolul lui Edith Piaf, in La Mome. La fel a facut, in 1981, Robert de Niro, cu rolul boxerului Jake La Motta din Taurul Furios, al lui Martin Scorsese.

Sean Penn a castigat in 2009 cu rolul omului politic Harvey Milk, Helen Mirren in 2007 cu rolul Reginei Elisabeta si Forest Whitaker, pentru interpretarea dictatorului ugandez Idi Amin Dada, in Ultimul rege al Scotiei.

Un personaj cu handicap mental sau fizic. Jamie Foxx, in 2005, a primit Oscarul pentru Ray, unde interpreta rolul cantaretului orb Ray Charles. Al Pacino a deschis drumul, in 1993, cu Parfum de femeie, unde interpreteaza un militar orb in retragere.

In 1995, Tom Hanks a primit Oscarul pentru cel mai bun actor pentru Forrest Gump, de Robert Zemeckis. In acelasi registru, Dustin Hoffman a fost recompensat pentru incredibila performanta din Rain man, in 1989. Cativa ani inainte, Jack Nicholson primise statueta pentru rolul lui Randle Patrick McMurphy, din Zbor deasupra unui cuib de cuci, al lui Milos Forman.

Incarnarea unui psihopat. Interpretarea acestor roluri pare si mai rentabila pentru actori. Kathy Bates castiga in 1991 cu Misery. Anul urmator, Anthony Hopkins castiga si el, pentru rolul lui Hannibal Lecter, din Tacerea Mieilor.

Javier Bardem a primit trofeul pentru cel mai bun rol secundar pentru rolul din No Country For Old Men (2008), la fel ca si Heath Ledger (postum), in 2009, pentru performanta realizata in rolul lui Joker, in Cavalerul negru.

Capacitatea de metamorfozare. Numerosi critici cred ca acceptarea 'uratirii' intr-un film este o sansa serioasa pentru accederea la Oscaruri. Este cazul lui Nicole Kidman, in 2003, pentru The Hours si al lui Charlize Theron, anul urmator, pentru Monster.

Interpretarea unui homosexual. De peste 15 ani, tema homosexualitatii este recompensata in mod regulat cu Oscaruri. Printre actorii care au primit statueta gratie acestor roluri se numara in special Tom Hanks (Philadelphia, in 1994), Hilary Swank (Boys don't cry, 2000), Philip Seymour Hoffman (Truman Capote, 2006) si Sean Penn (Milk, 2009).

Sportivul. Depasirea limitelor impune imediat respect la Hollywood, in special daca e vorba de un boxer. Este cazul lui Robert de Niro si Hilary Swank (Million dollar baby)

Filmele despre Holocaust. Academia a recompensat in principal patru, oferind premiul pentru cel mai bun rol: Meryl Streep pentru Alegerea Sofiei (1983), Roberto Benigni, Viata este frumoasa (1999), Adrien Brody in Pianistul (2003) si, mai recent, Kate Winslet, Cititorul (2009).

Pianistul. Muzica pare o valoare sigura pe marile ecrane, daca se iau in calcul numeroasele premii acordate actorilor care au interpretat amatori sau virtuosi ai pianului. Prima femeie care a fost distinsa este Holly Hunter, in Lectia de pian (1994). La barbati, F. Murray Abraham a deschis drumul in 1985 cu Amadeus, urmati de Geoffrey Rush - Shine (1997), Adrien Brody in Pianistul (2003) si Jamie Foxx, in Ray (2005).