Drama de razboi The Hurt Locker regizata de Kathryn Bigelow, fosta sotie a lui James Cameron, este marele castigator al British Academy Film Awards (BAFTA) 2010. A castigat sase premii, inclusiv distinctia de Cea mai buna pelicula.

In schimb, filmul Avatar, cu cele mai mari incasari din toate timpurile, a primit doar doua distinctii, pentru efecte speciale si design de productie.

"Inseamna foarte mult pentru mine ca acest film pare sa fi sensibilizat inimile si mintile oamenilor" a spus Bigelow.

Ambele productii fusesera nominalizate la cate opt categorii ceea ce inseamna ca vor merge umar la umar in competitia pentru Oscar de luna viitoare. Fiecare dintre pelicule are noua nominalizari la Oscar.

The Hurt Locker a mai obtinut si premiul pentru Cel mai bun scenariu original, precum si premiile pentru sunet, montaj si imagine. Filmul este poveste unor soldati genisti americani care trebuie sa supravietuiasca in Irak intr-un oras in care orice localnic este un potential dusman si orice obiect o potentiala bomba.

Sambata, filmul fusese recompensat de Sindicatul american al scenaristilor cu premiul pentru Cel mai bun scenariu original.

Colin Firth a primit premiul Bafta pentru Cel mai bun actor in rol principalpentru rolul din A Single Man.

Carey Mulligan a fost desemnata Cea mai buna actrita, pentru interpretarea din An Education.

Cei mai buni actori in rol secundarau fost alesi Christoph Waltzdin Inglourious Basterds si Mo'Nique din pelicula Precious.

Cel mai bun film britanica fost desemnat Fish Tank, drama unei tinere a carei viata este data peste cap cand mama sa aduce acasa un nou iubit.

Vezi aici toata lista castigatorillor Bafta.

Premiile Bafta sunt considerate echivalentul Oscarurilor in Marea Britanie. Ceremonia de decernare a acestor distinctii a avut loc duminica seara, la Royal Opera House din Londra.