Cea de-a 22-a editie a Galei decernarii Premiilor Academiei Europene de Film, desfasurata sambata seara in Metropola Ruhr din Germania, a consfintit victoria austriacului Michael Haneke, care pentru "Das weisse Band" a luat in acest an tot ce se putea lua. Acum, cele mai importante trei premii EFA - Filmul European al Anului, Regizorul European al Anului si Scenaristul European al Anului. E poate prima oara, insa, cand Gala EFA are printre finalisti si premianti pelicule recompensate si la Oscaruri. Faptul ca "The Reader" sau "Slumdog Millionaire" au castigat si la premiile Academiei Americane de Film, si la cele ale Academiei Europene de Film (infiintate tocmai pentru a promova filmul european si de a pune stop invaziei filmelor americane) nu inseamna neaparat ca Europa da clasa Americii, ci ca in ziua de azi filmele (tot mai multe coproductii) inlatura granitele si oceanele. "Das weisse Band" e coproductie Austria-Germania-Italia-Franta, iar "Katalin Varga" poate fi revendicat si de romani, si de englezi, si de unguri.

Filmul de debut al britanicului Peter Strickland (co-produs de compania Libra Film Romania) fusese nominalizat alaturi de peliculele "Ajami" (Germania-Israel) de Scandar Copti & Yaron Shani, "The Other Bank" (Georgia) de George Ovashvili, "Sois sage" (Franta-Danemarca) de Juliette Garcias si "Autumn" (Turcia-Germania) de Özcan Alper.

"Das weisse Band", cu care austriacul Michael Haneke a obtinut in acest an si Palme d'Or-ul la Cannes, a fost votat de membrii Academiei Europene de Film "Filmul European al Anului". El fusese nominalizat la aceasta categorie alaturi de "Fish Tank" (Marea Britanie) de Andrea Arnold, "Let the Right One in" (Suedia) de Tomas Alfredson, "Un Prophete" (Franta) de Jacques Audiard, "The Reader" (Germania-Marea Britanie) de Stephen Daldry si "Slumdog Millionaire" (Marea Britanie) de Danny Boyle.

Surprinzator, "Politist, adjectiv" , de Corneliu Porumboiu, n-a fost nominalizat la nicio categorie a actualei Gale EFA..

Michael Haneke a primit si premiile pentru Cel mai bun regizor european al anului si Cel mai bun scenarist.

Aici puteti vedea trailerul filmului "Das weisse Band", in original.

Iar aici trailerul filmului "Katalin Varga".

Dupa ce a obtinut Oscarul pentru rolul din "The Reader", Kate Winslet a fost desemnata si de catre membrii EFA drept Actrita Europeana a Anului, in vreme ce Actorul European al Anului este francezul Tahar Rahim, protagonistul filmului "Un Prophete".

Singurul premiu obtinut de "Slumdog Millionaire" din partea Academiei a fost cel de imagine, care a recompensat munca lui Anthony Dod Mantle. Acesta a fost premiat, insa, si pentru imaginea realizata pentru filmul lui Lars Von Trier, "Antichrist". EFA a acordat si un Premiu de Excelenta lui Brigitte Taillandier, Francis Wargnier, Jean-Paul Hurier & Marc Doisne, pentru sound design-ul filmului "Un Prophete".

Alberto Iglesias pleaca acasa cu titlul de Compozitor European al Anului, distinctie obtinuta pentru coloana sonora a filmului " Los abrazos rotos" , de Pedro Almodovar.

"Mia et le Migou", de Jacques-Rémy Girerd, a fost desemnat Cel mai bun lungmetraj de animatie al anului (categorie noua), in vreme ce "Poste restante", de Marcel Lozinski, obtine Premiul pentru scurtmetraj.

Cineastul britanic Ken Loach a fost distins cu Premiul pentru intreaga activitate, premiu care fusese anuntat inaintea ceremoniei, la fel cu Premiul de Excelenta obtinut de actrita franceza Isabelle Huppert.

Si dupa toate aceste premii votate de membrii Academiei, a venit si premiul publicului, votat de catre cinefilii din toata Europa (si romanii au putut vota). People's Choice Award a recompensat, cum era de asteptat, filmul "Slumdog Millionaire".

Cea mai recenta distinctie primita de "Katalin Varga" fusese Premiul Special al Juriului obtinut la inceputul lui noiembrie in India, la Mumbai, pentru imagine si sunet. Filmul a mai fost nominalizat, la trei categorii, la British Independent Film Awards, premii care s-au acordat in 6 decembrie, la Londra. Pe ecranele romanesti, filmul co-produs de Libra Film a intrat in 13 noiembrie.

Anterior ceremoniei, Federatia Internationala a Criticilor de Film (FIPRESCI) a anuntat ca isi va acorda premiul sau celui mai recent film al lui Andrzej Wajda, "Tatarak", votat democratic de membrii sai.

In acest an, Academia Europeana de Film a desemnat mai multi ambasadori ai filmului european, care sa promoveze cu diverse ocazii si la diverse evenimente cinematografia de pe batranul continent. Acestia sunt: Moritz Bleibtreu, Stephen Daldry, Maria de Medeiros, Mads Mikkelsen, Cristian Mungiu, Kim Rossi Stuart, Belen Rueda, Johanna ter Steege, Maciej Stuhr, Danis Tanovic. Cativa dintre acestia au luat parte la ceremonia de decernare a Premiilor EFA. Nu si Cristian Mungiu (care a lansat vineri la Bucuresti, DVD-ul cu "Amintiri din Epoca de Aur").

Printre vedetele europene care a promovat Gala Premiilor EFA pe site-ul evenimentului s-a numarat si actrita Anamaria Marinca. Aceasta a fost anul trecut unul dintre prezentatorii galei.

Academia Europeana de Film (EFA) s-a infiintat in 1988 si are in prezent peste 2000 de membri. La fiecare al doilea an, Gala EFA are loc la Berlin. Dupa ce anul trecut a fost gazduita de Copenhaga, Gala are loc in acest an, in mod exceptional, in Metropola Ruhr, urmand ca anul viitor ea sa fie gazduita de Tallinn, capitala Estoniei.