Interviu HotNews.ro cu fiica unor eroi ai rezistentei anticomuniste

Ioana-Raluca Voicu-Arnautoiu: „Probabil ca s-au publicat mai multe carti cu interviuri ale fostilor lideri comunisti decat carti despre rezistenta anticomunista”

de Iulia Blaga     HotNews.ro
Marţi, 3 noiembrie 2009, 23:09


Raluca-Ioana Voicu-Arnautoiu
Foto: Arhiva personala
Ioana-Raluca Voicu Arnautoiu s-a nascut in munti si avea 2 ani cand, in 20 mai 1958, ultimii membri ai Grupului de la Nucsoara au fost prinsi. Toma si Petre Arnautoiu au fost arestati de Securitate, Maria Plop s-a predat ca sa-si salveze fetita, iar tanarul Constantin Jubleanu a deschis focul si a fost ucis. Dupa ce au fost anchetati un an de zile, fratii Toma si Petre Arnautoiu, impreuna cu 14 oameni care ii ajutasera in cei noua ani de urmarire au fost executati la Jilava in noaptea de 18 spre 19 iulie 1959. Maria Plop a murit in inchisoarea de la Miercurea Ciuc, in 1962, la varsta de 35 de ani.

Fiica lui Toma Arnautoiu si a Mariei Plop a publicat recent la Editura Vremea editia a doua, mult imbogatita, a volumului „Luptatorii din munti. Toma Arnautoiu, Grupul de la Nucsoara. Documente ale anchetei, procesului, detentiei”. In 2009 s-au implinit 50 de ani de la distrugerea Grupului de la Nucsoara, prilej cu care la Sala „Irina Nicolau” de la Muzeul Taranului Roman e deschisa pana in 7 noiembrie o expozitie cu fotografii si documente din arhivele C.N.S.A.S.

Printre acestea o fotografie cu Maria Plop coborand scara de funie din adapostul de la Rapele cu Brazi, cu fetita la subrat, pentru a se preda. Tot in arhiva C.N.S.A.S. sunt si fotografiile facute fratilor Arnautoiu, Mariei Plop si micutei Ioana in arestul de la Pitesti. Si ele sunt expuse la MTR.

Rep: Cred ca ati auzit de multe ori aceasta intrebare imposibila, dar ati reusit sa pastrati o cat de mica amintire mamei sau tatalui dvstra?

Ioana-Raluca Voicu Arnautoiu: Nu am amintiri de la varsta de 2 ani. Nici din leaganul de copii, unde am stat pana la 4 ani, nu am decat putine amintiri. In schimb, imi sunt vii in minte scene din copilaria petrecuta dupa infiere, la Bucuresti.

Rep: Ati fost tentata sa recurgeti, nu stiu, la hipnoza, ca sa deblocati niste posibile amintiri?
Ioana-Raluca Voicu Arnautoiu: Nu, niciodata. Felul in care am reusit sa le reconstitui personalitatile parintilor m-a apropiat foarte mult de ei.

Rep: Noi, restul lumii, avem o imagine as spune literara despre Toma Arnautoiu, Maria Plop si rezistenta din munti, pentru ca se bazeaza pe ce am citit si pe ce ne-am imaginat.  Dvstra cum ii percepeti? Le puteti reconstitui ADN-ul din ADN-ul Dvstra?
Ioana-Raluca Voicu Arnautoiu: Si eu am o imagine tot “literara”, cum spuneti dumneavoastra. Dar imaginea pe care o am eu este conturata dupa documentele din dosarele facute de Securitate. In documente am gasit descrieri ale infatisarii lor, ale imbracamintii si, bineinteles, fotografii. Iar pe bunicii mei, parintii tatalui meu - Ion si Laurentia Arnautoiu -, i-am “cunoscut” datorita existentei celor peste 1000 de pagini care contin transcrieri ale convorbirilor lor de zi cu zi.

Dupa prima lor perioada de detentie (1949-1955), Securitatea le-a montat microfoane in jumatatea de casa in care li s-a permis sa locuiasca, jumatatea cealalta fiind transformata in post de militie. Din 1955 si pana la arestarea parintilor mei, in 1958, tot ce s-a vorbit in casa lor a fost ascultat si notat.

Rep: Ati fost trimisa la orfelinat dupa ce mama Dvstra a murit la Miercurea Ciuc, in 1962, sau in 1959, cand ati fost prinsi?

Ioana-Raluca Voicu Arnautoiu: Cursul evenimentelor a fost urmatorul: la 20 mai 1958 au fost arestati tatal meu si fratele lui, Petre Arnautoiu, la marginea satului Poenarei, in urma unei tradari comise de un prieten din copilarie, Grigore Poenareanu, racolat de Securitate. Imobilizati de un narcotic pus intr-o bautura, cei doi nu s-au mai putut opune arestarii. Au fost dusi la Rapele cu Brazi unde, in ascunzatoarea in care traiau, mai erau mama mea cu mine si tanarul Constantin Jubleanu. Somati fiind sa se predea, mama a coborat din ascunzatoare cu mine in brate, apoi Constantin Jubleanu a tras asupra trupelor de Securitate si a fost impuscat in schimbul de focuri. Am fost dusi cu totii la penitenciarul din Pitesti, unde pentru ei a inceput calvarul anchetelor. Am stat o perioada cu mama, apoi autoritatile au hotarat sa fiu trimisa la un leagan din Campulung.

Rep: Ce senzatie aveti cand va priviti in acea fotografie extraordinara de la 2 ani, facuta in arestul de la Pitesti?
Ioana-Raluca Voicu Arnautoiu: In general, atunci cand vrei sa afli adevarul din surse cum sunt documentele de Securitate, trebuie sa le privesti cu obiectivitate si mare atentie, pentru a le putea intelege cat mai bine. Patima si subiectivismul nu te ajuta sa treci peste grozaviile pe care le citesti. Parcurgerea documentelor nu are nimic comun cu parcurgerea unei carti in care situatiile intrec de multe ori - ca si in documente -, orice imaginatie. Revenind la intrebare, eu privesc fotografia aceea ca pe fotografia unui copil dragalas si putin speriat. Nu ma gandesc niciodata ca este a mea.  

Rep: La orfelinat va vizita cineva? Avea cine?
Ioana-Raluca Voicu Arnautoiu: Parintii mei nefiind casatoriti, autoritatile mi-au facut act de nastere pe numele mamei, asa ca am putut fi infiata si, spre norocul meu, am stat numai doi ani in orfelinat. In leagan nu avea cine sa ma viziteze pentru ca bunicii si sora tatalui meu, Elena Ion, erau arestati. Bunicii au murit, de altfel, in inchisoare. Ca si mama.

Rep: O falsa legenda spune ca ati fost infiata de violonistul Ion Voicu, de aici si cariera Dvstra muzicala.
Ioana-Raluca Voicu Arnautoiu: Familia care m-a infiat nu are nicio legatura cu violonistul Ion Voicu si nici cu lumea muzicala. E doar o coincidenta de nume. Parintii adoptivi nu erau din zona Muscelului si, neavand copii pana la 40 de ani, au dorit sa infieze unul.

Rep: Puteti sa rememorati imprejurarile in care ati aflat ca sunteti fiica Mariei Plop si a lui Toma Arnautoiu?
Ioana-Raluca Voicu Arnautoiu: Am descoperit acest lucru pas cu pas dupa 1990, incercand sa aflu ce a putut determina o femeie matura sa-si abandoneze copilul intr-un orfelinat.  Intai am mers la leagan, crezand ca aici voi gasi o arhiva si voi afla mai multe date despre mama mea, date care sunt in actele de adoptie.

Legea dupa care se faceau adoptiile in anii ‘60, nu stiu daca s-a schimbat intre timp, nu permitea accesul la date despre parintii naturali. In toate cautarile de inceput, omul care m-a ajutat in mod salvator a fost dr. Elisabeta Moisescu, directoare a leaganului peste 30 de ani. Cred ca am fost primul copil adus de Securitate, la putin timp dupa ce fusese numita directoare, asa ca nu a uitat intamplarea.

Rep: O a treia editie a cartii Dvstra de la Editura Vremea ar veni cu si mai multa informatie decat cea cuprinsa in 900 de pagini si care depaseste ca informatie prima editie?
Ioana-Raluca Voicu Arnautoiu: Nu va mai fi o a treia editie, ci o carte noua. Editia a doua, aparuta chiar zilele acestea, aduce fata de cea precedenta o parte din documentele din arhiva pe care le-am putut studia dupa infiintarea C.N.S.A.S. Cea mai mare parte a documentelor studiate in ultimii ani va face subiectul unei carti noi.

Rep: Cum v-a ajutat statul roman in munca de a scoate la lumina si de a face cunoscut Grupul de la Nucsoara?
Ioana-Raluca Voicu Arnautoiu: La inceputul anilor ’90 am ajuns la primele documente in urma unui episod al „Memorialului Durerii”, in care doamna Lucia Hossu-Longin semnala ca ministrul Justitiei de atunci nu raspundea memoriilor prin care solicitam sa studiez dosarele procesului parintilor mei.

Apoi, demersurile insistente facute de Editura Vremea, care intentiona sa realizeze o carte despre Grupul de la Nucsoara - probabil cel mai longeviv dintre grupurile de partizani anticomunisti (1949-1958), mi-a facilitat accesul la cele 120 de volume ale dosarului. Infiintarea C.N.S.A.S. a creat  posibilitatea consultarii si altor categorii de documente, iar pentru mine a inceput o noua perioada de studiu.

Rep: Exista documente importante despre grupul de la Nucsoara si rezistenta anticomunista din munti care au fost distruse inainte de 1989?
Ioana-Raluca Voicu Arnautoiu: Au fost documente distruse sau reindosariate. Marturie sunt numerotarile multiple pe care le au majoritatea paginilor pe care le gasim in dosare. Daca paginile sau dosarele care nu mai sunt au fost sau nu importante cum mai putem afla? Trebuie sa le parcurgem pe cele care  exista pentru a putea trage concluzii.

Rep: Oamenii stiu azi tot ceea ce trebuie sa se stie despre ce au facut parintii Dvstra si tovarasii lor?
Ioana-Raluca Voicu Arnautoiu: Lupta de rezistenta in general - nu numai cea din munti -, nu este cunoscuta suficient. In afara studiului facut de istoricul Dorin Dobrincu, nu stiu prea multe cercetari intr-adevar serioase care sa aiba grupurile de partizani ca subiect. Probabil ca s-au publicat mai multe carti cu interviuri ale fostilor lideri comunisti decat carti despre rezistenta anticomunista.  

Rep: Anul trecut l-am intervievat pentru HotNews pe Constantin Popescu, autorul filmului "Portretul luptatorului la tinerete", un film despre gruparea lui Ion Gavrila Ogoranu asteptat pe ecranele romanesti. Regizorul si-a manifestat intentia de a continua cu un film despre fratii Arnautoiu si cu un altul despre Elisabeta Rizea. Ce parere aveti despre aducerea pe ecran a parintilor Dvstra?

Ioana-Raluca Voicu Arnautoiu: Imi amintesc ca am citit un interviu al lui Constantin Popescu. Continea cateva lucruri care m-au mirat, la fel cum m-au mirat afirmatiile facute intr-o emisiune de  televiziune de actorul care urmeaza sa fie Toma Arnautoiu   in film (n.red. – Andi Vasluianu). Sper ca filmul sa fie facut cu onestitate, pe baza unei documentari serioase.

Rep: De ce casa familiei Arnautoiu de la Nucsoara este in prezent sediul Politiei? De ce nu va e retrocedata?
Ioana-Raluca Voicu Arnautoiu: Autoritatile - care au hotarat sa nu fie retrocedata casa urmasilor fratilor Arnautoiu si sa ramana sediu de Politie - va pot raspunde la aceasta intrebare.
 
Rep: L-ati cunoscut pe generalul Plesita, care era in 1958 loctiitorul sefului Directiei Securitatii Pitesti si care a contribuit la distrugerea Grupului de la Nucsoara ?
Ioana-Raluca Voicu Arnautoiu: Din documentele de Securitate care ii poarta semnatura, din paginile revistei „Lumea Magazin”, care timp de cateva luni i-a publicat in foileton un lung interviu unde vorbea despre partizanii din Nucsoara in termeni suburbani, si din emisiunile interminabile ale postului OTV, unde vorbea nestingherit despre opozantii regimului comunist ca despre niste infractori de drept comun si povestea cum ii maltrata (dand ca exemplu felul in care l-a anchetat pe Paul Goma).

Rep: Va simtiti parintii aproape in momentele dificile?
Ioana-Raluca Voicu Arnautoiu: Ii port in gand, asa cum cred ca m-au purtat si ei pana in ultima clipa. Cel putin, despre mama, stiu asta din marturiile celor care i-au ajutat sau care au stat cu ea in inchisoare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11249 vizualizari

 • +19 (21 voturi)    
  Uitare (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 0:34)

  muciflenduri constantin [anonim]

  In jegul in care traim prea putini se gandesc la cei care s-au opus nenorocitilor de comunisti.
  Condamnarea comunismului e privita ca fiind o excentricitate, o hartie cu care activistii de partid se pot sterge la fund, iar ceilalti se intreaba complice 'ei si, la ce-mi ajuta mie asta?'
  Oameni simpli au fost haituiti pentru ca au incercat sa apere ce era al lor, dar mai nou nomenclaturistii de ieri sunt considerati ca fiind 'ok, oameni cu care se poate lucra'
  Iliescu e cool, Vadim e marele patriot, Paunescu e marele maestru.
  Dar in jegul in care traim, in urletele electorale, nu e loc pentru adevaratii eroi, cei sacrificati in zadar.
  • +12 (12 voturi)    
   putin s-a schimbat (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 1:05)

   Necivilizat [utilizator] i-a raspuns lui muciflenduri constantin

   1989 a fost probabil cel mai bun lucru care s-a intamplat Comunistilor... pentru a produs confuzie si haos ce le-a permis sa intre in umbre si sa ocupe in siguranta tara. E mult mai usor sa fi guvernezi din umbra, pentru ca cetatenii habar nu au cine e la control - asa ca nu au fata de cine sa reactioneze. De asta nu exista respect si admiratie pentru anti-Comunisti - --- -- - -- nu au facut nimic, nu au rezolvat nimic. Tara e condusa de acelasi grupuri, grupuri care acum si mai greu de descoperit si dizolvat.
  • +12 (12 voturi)    
   Mitologie (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 3:35)

   MB [anonim] i-a raspuns lui muciflenduri constantin

   nimeni nu e sacrificat in zadar, atita timp cit ne mai aducem aminte de ei si incercam sa le facem dreptate ... resemnarea si deznadejdea sunt aceleasi lucruri care i-au impins pe altii, in regimul comunism, sa-si toarne prietenii, sa devina colaborationisti, iar in vremurile mai noi sa accepte dublul standard, persistenta imposturii... in final sa piarda "privirea de ansamblu"

   Condamnarea comunismului nu a venit cind trebuie si cum trebuie - era nevoie de momentum, de trezirea publicului, dezbateri, presiunea opiniei publice pt deschiderea arhivelor securitatii cit mai devreme - dar, ca la romani, s-a mers pe incarcatura emotionala, pe "acum ori niciodata", s-a exploatat un pic politic... si a iesit evident cu circ, injuraturi si trivializarea evenimentului.

   Asa ca orice lucru real - cum sunt cartile si munca de documentare tenace a dnei Voicu-Arnautoiu - sunt mai mult decit binevenite !
  • +2 (2 voturi)    
   uitare cu premeditare (ca o parafraza) (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 11:10)

   parintele confuzius [anonim] i-a raspuns lui muciflenduri constantin

   nu pentru contradictie ci pentru contrapondere imi permit sa adaug o afirmatie si cateva argumente: astazi exista (!) preocupare pentru identificarea variantelor raului produs si utilizat in timpul comunismului, in Romania, contra individului si maselor. iata, las mai jos, o legatura catre detaliile unui demers romanesc, pe cat de prezent in virtual pe atat de concret: documentarea catre public a unui fragment de teroare comunista programatica, aplicata asupra unor cetateni romani nealiniati - Experimentul Pitesti ( http://bit.ly/204Idn )

   bineinteles, nu toti indivizii unui grup sunt activi si implicati iar acest fapt, extins asupra majoritatii alese drept argument pentru o judecata, produce un verdict de neimplicare a grupului care, fireste, naste, in randul minoritatii, diverse lamentari legate de aceasta lipsa. insa neimplicatii si pasivii sunt, prin natura ipostazei lor, neutri. amorfi, ei nu dau un model, nu proiecteaza o directie, nu ofera o solutie, nu solicita a fi urmati. asemenea impulsuri se produc intre indivizii celeilalte parti a grupului, cea care produce directii, cea care premiaza solutii, cea care alege modele, cea care delibereaza lideri. asadar, dincolo de o majoritate apatica, insensibila, acum sau dintotdeauna, in fata raului din comunism, exista indivizi care persevereaza intru adevar si neuitare. ei sunt masa critica a implicarii, a re-animarii intregului grup din care fac parte.

   ca o a doua si ultima (dar nu finala) consideratie: informatiile legate de nenorocitul trecut comunist al Romaniei, astazi la dispozitia oricaruia interesat, nu au fost mereu atat de accesibile. iar eliberarea lor catre populatie este ea insasi un efect al actiunii unor indivizi activi, preocupati, implicati, organizati (vezi IICCR http://bit.ly/40kdY1 ). eforturile acestor oameni nu sunt subminate cu dezinteresul diafan al majoritatii ci cu activismul interesat al celor pe care eliberarea adevarului ii expune unei deconspirari fatale: http://bit.ly/1YBSL3 .
 • +12 (12 voturi)    
  Sarutmana Domana Voicu-Arnautoiu (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 0:46)

  Mos Ion Roata [anonim]

  Va multumesc pentru ceea ce faceti ca sa reconstituiti acea perioada. In opinia mea , ati avut parinti eroi . Va felicit si va admir munca depusa pentru a pune in circuitul public aceste documente. Din pacate , subiectul nu mai genereaza atata interes ca in anii 90...Vad ca e primul comentariu abia.Daca titlul era, tatal unui candidat la prezidentiale, fost general de securitate , a ucis partizanii in munti...erau deja 1000 de comentarii...)))Inca o data Plecaciunile mele Stimata Doamna!
 • +3 (11 voturi)    
  Amintiri din detentie. (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 4:35)

  ION Bugan [anonim]

  In 29 /apr /1961 , cand am fost arestat , am cunoscut un partizan din munti , cu care am impartit
  celula doar 5-6 luni , la inchisoarea DEVA , nu mai
  retin numele lui , anii au trecut am inbatrinit cu toti
  ce sa facem asta ne-a fost destinul , pacat de tara noastra frumoasa si bogata a ajuns pe mana celor
  care ne-au torturat. ; imi pare foarte rau ,din toti care au scris nimeni nu pomeneste numele tortionarilor
  Evrei , Nicoski ,Zeler ,Ana Pauker, Walter Roman,
  comandanti inchisorilor si lagarilor de munca erau evrei ; Iliescu este tot evreu ,tara e condusa de evre
  Michigan USA
  • +6 (6 voturi)    
   ... Zeller...? (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 8:23)

   Joho [anonim] i-a raspuns lui ION Bugan

   ... despre "conducatorii" de atunci, chiar se stie putin, uite un subiect demn de dezvoltat....!?.

   Zeller, a fost primul sef a Secuirtatii, de atunci in formare, din Oradea.

   In paranteza, este interesant poate, ca dupa moartea lui Stalin, a iesit la iveala, ca Zeller era "fost spion a lui Horty", asa ca prin 54-55 si-atras un glont in cap, prin Herastrau....
  • +1 (3 voturi)    
   Iliescu (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 9:14)

   Est [utilizator] i-a raspuns lui ION Bugan

   Iliescu parca se zicea ca ar fi tigan ... acum e evreu?!
   • +8 (8 voturi)    
    Indiferent de origine... (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 11:42)

    Wingman [anonim] i-a raspuns lui Est

    .. Iliescu este reprezentantul cancerului care a sechestrat miscarea din 1989, transformand o posibila revolutie intr-o simpla lovitura. Sub patronajul lui si al lui Petre Roman (fiul lui Walter, numit mai sus) s-a reconfigurat caracatita comunista care si astazi sufoca Romania si o va mai sufoca multa vreme daca nu intervine ceva.

    Insasi ideea ca un element precum Plesita a murit linistit, cu onoruri, e un semn ca in Romania s-a schimbat totul, fara sa se modifice ceva.

    Deci prea putin conteaza daca Iliescu e tigan sau evreu; e posibil chiar sa fie cate putin din amandoua (mai exista cazuri). Cei de felul lui nu apartin de nici o natie.
 • +9 (9 voturi)    
  Sa intelegem istoria (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 8:42)

  E Zait [anonim]

  Felicitari, Iulia Blaga, pentru acest interviu! Este mai greu sa ajungi la cartile care evoca tragica istorie a luptatorilor anticomunisti, tragediile inchisorilor comuniste, dramele familiilor romanesti traite ani indelungati, urmarile incalculabile ale nedreptatilor suferite, care iata, pe ici pe colo dainuiesc si astazi....Am observat ca exista si oameni de buna credinta care pur si simplu nu pot sa citeasca o carte, (cum este de pilda "Pe muntele Ebal" a scriitorului Teohar Mihadas, dar si altele. ele te impresioneaza pana la lacrim)i si atunci poate e prea mult, mult prea tragic.... dar in carti printre randuri se vede acea lume cumintee si asezata, frumoasa pentru care acesti oameni si-au jerfit viata,
  Va transmit si dumneavoastra, frumoasa si distinsa doamana, Ioana Voicu Arnautoiu stima si admiratia mea !
 • +9 (9 voturi)    
  esential (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 8:55)

  Silviu [anonim]

  Sunt putine comentariile si este bine asa . Cei care scriu comentarii la articolele de campanie sunt microbistii politici platiti sau fraieri care cred ca fac ceva util natiunii aruncand cu mizerii unii in altii.
  Pe astfel de probleme scriu cei cu durere in suflet , cei care nu s-au impacat cu prezentul mizerabil, cei pentru care conteaza o idee , un principiu mai mult decat cei 30 de arginti...
  Desi ma doare ca nu sunt mai multi, este bine sa-i stii macar pe cei care sunt asa cum sunt !
 • +11 (11 voturi)    
  Singurul moment din istorie (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 9:34)

  Justin Puscasu [anonim]

  cand romanii au incetat sa semene cu personajele lui Caragiale a fost momentul rezistentei anti-comuniste.
  Avem nevoie de bucatica asta de Istorie ca sa ne regasim identitatea nationala. Povestea lui Toma Arnautoiu ar trebui inclusa in cartea de istorie si predata in scoli, nu ca memorial al durerii, ci ca memorial al demnitatii.
  Multumesc Hotnews pentru articol.
  • +7 (7 voturi)    
   Istoria, cand vor trece in istorie (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 10:18)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   Bine punctat

   De oamenii astia nu se vb pentru ca inca mai afecteaza fosilele comuniste din prezent.
  • 0 (0 voturi)    
   de ce? (Joi, 5 noiembrie 2009, 11:57)

   Inginer [anonim] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   Nu sinteti fericiti ca intr-un manual de istorie, editat anul trecut parca, se vorbeste de Andreea Esca?
   E suficient. Ce prostii va mai trebuie?
 • +6 (6 voturi)    
  sunt si eu aici (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 9:46)

  Boboc Nicolae [anonim]

  Sunt si eu aici alaturi de cei pentru care o idee e importanta. E recomfortant ca in aceasta perioada mai exista oameni care apreciaza valorile morale.
  Doamne ajuta ! Eu cred ca o sa trecem de acest purgatoriu si valorile reale o sa fie reasezate acolo unde le locul
  • +9 (9 voturi)    
   Cum sunt (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 10:56)

   Apostolul [anonim] i-a raspuns lui Boboc Nicolae

   Am trăit in casă cu socrul meu care a fost inchis la Pitești,după aceea la canal.Si el a fost tot muscelean.Am cunoscut și alții.Curios că acești
   oameni care ca singură vină au fie studiile,fie
   neinscrierea in CAP,sau vini inchipuite de alții,nu
   ”infierează”nu pun stigmate ,nu poartă ură.
   Am cunoscut și am trăit in casa unor oameni care
   au fost bogati-a căror avuție s-a adunat in sute de ani-dar modul de comportare diferă total de
   cel din prezent.Și in casă cand se putea discuta pe
   șoptite nu am auzit caracterizari.Am fost educat să
   invăț să fiu educat și astfel să respect.Nu cred că
   inainte a fost lapte și miere,dar tinerii politicieni de
   astăzi lasă mult de dorit.Comunismul nu se ”condamnă”că dă bine,lecțiile șablon pe care tot
   le aud nu le-am auzit de la cei care au stat in inchisori sau de la cei cărora li s-a luat totul.,. Am stat intr-o perioada alături de o
   domnă (acum are 90 ani)cu titlu nobiliar.A locuit intr-un apartament conf.II.Nu am auzit-o nici o dată
   plangandu-se.Se adaptase vremurilor .De fapt toți
   cu educație au un altfel de comportament.Ei sunt
   așa pentru că așa se nasc.
   Mă rog pentru dna Arnăuțoiu a căror trăiri ale familiei
   le știu de acasă.Să o ajute Dumnezeu .
 • +7 (7 voturi)    
  Cine sunt adevaratii vinovati ? (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 11:06)

  Marian [anonim]

  Cine se face vinovat pentru moartea acestor oameni si chinurile unui intreg popor ?
  Cand au aparut comunistii? Unde au aparut ei ? Cine i-a sustinut ? Cine sunt comunistii ?

  Spuneti lucrurilor pe nume, incercati sa vedeti cauza nu efectele.
 • +4 (4 voturi)    
  Multumiri (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 11:16)

  R. [anonim]

  Felicitari si multumiri pentru publicarea acestui interviu!
 • -7 (9 voturi)    
  ce-i prea mult strica !! (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 11:55)

  cetateanu [anonim]

  S-a exagerat cu violentza anticomunista si de aceea lumea priveste cu suspiciune si neincredere orice manifestare anticomunista !
  In primul rand nu s-a facut necesara departajare intre perioada stalinista ,,epoca pre Ceausescu" si epoca Ceausescu diferita substantzial de prima in primul rand prin inexistentza crimelor politice dar si multe alte lucruri pozitive (programele sociale de ex.)
  In al doilea rand lumea vede ca acest capitalism ii saraceste ii intoarce in feudalism si ca majoritatea traia mai bine in comunism( nu putem ascunde asta la nesfarsit: uitatzi-va doar la locuintzele gratuite pe care le primea populatzia si la invatzamantul de neta calitate ) sigur, cu exceptia unei asa zis ,,elite" (care de fapt sunt doar niste profitori ce afiseaza anticomunismul) .
  In al treilea rand lumea percepe ca este manipulata ca i se inoculeaza un anume adevar, perceptzia este ca nu se spune tot: anticomunismul vinovat chiar de crime dinainte de razboi, aspectele pozitive ale comunismului in Romania( sa nu fim fatzarnici in tzari ca Romania ,Bulgaria comunismul a avut aspecte pozitive...unii spun ca ajutat substantzial la occidentalizare!! etc
  • +6 (8 voturi)    
   Programe sociale? (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 12:25)

   zizi_m [utilizator] i-a raspuns lui cetateanu

   Care bai, alea cu paine neagra pe cartela, cu magazine goale? Esti dus cu capu' sa mor io
  • +6 (6 voturi)    
   Pomana porcului (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 12:57)

   muciflenduri constantin [anonim] i-a raspuns lui cetateanu

   Ce cauti aici cetatene? Matale mergi la primarie sa iti dea statul niste ulei sau cere-ti bonurile de caldura.
   V-a obisnuit comunismul sa va furati caciula, sa traiti din pomeni sa nu ganditi, sa nu munciti.
   Vin alegerile, mergi fuguta si vinde-ti votul pentru niste tuica si apoi mediteaza la cat de bine era cand puteai fura de la CAP.
   Putina decenta ai fi putut avea sa nu vii cu mizeriile tale legate de comunismul cu fata umana. V-ati lasat pervertiti de comunism si vii cu explicatii sugerand ca nu era chiar atat de rau.
   Pentru tine nu o fi fost, ca burta e inainte de toate. Dar spune-le asta urmasilor celor care au murit in inchisorile comuniste aparand niste principii, nu jumatatea de kil de zahar primita lunar.
  • +2 (2 voturi)    
   draga domnule cetateanu (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 15:19)

   o [anonim] i-a raspuns lui cetateanu

   in primul rand ar trebui sa spui ce varsta ai ca sa vedem cat ai prins din perioada in care "se traia mai bine"
   in al doilea rand ar trebui sa ne spui cate clase ai terminat, unde, ce note ai avut la istorie si eventual cat castigai in acea perioada
   in al treilea rand "epoca Ceausescu, locuintele gratuite, invatamantul de calitate sau aspectele pozitive ale comunismului" sunt subiecte despre care putem vorbi ore intregi nu-s de ajuns cateva randuri
   unul dintre marile pericole care ne pandesc acum este tocmai aceasta mitologizare a comunismului...
   se spune ca cel mai mare serviciu pentru un "prost" e sa-i spui pe nume, iar cel mai mare deserviciu e sa-l lasi asa cum e... mi-ar placea sa te fac in multe feluri dar cred ca e mai bine sa-ti cer sa mai studiezi un pic problema inainte sa vii cu argumente ce 8 clase terminate la seral...

   succes
   • -2 (2 voturi)    
    adevarul deranjeaza ?? (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 16:52)

    cetateanu [anonim] i-a raspuns lui o

    Mm..da, se pare ca ,,as usual" adevarul supara !
    Domnule O...nu spun,, zero" ca sa nu va suparatzi pe mine si mai rau....am 46 ani , tata era strungar la IMGB , avea 4000 lei pe luna adica echivalentul a 4000 roni, am studii universitare de drept si economie si o postuniversitara...nu mint jur !
    Studiile universitare (chiar si liceul)de acum 22-25 ani nu se comparau nici pe departe cu cele de acum..erau seriose, profesori severi, fara spaga( (2-5% poate, dar nu generalizata ca acum)
    Avetzi dreptate si ma bucur ca suntetzi constient de asta, discutzia necesita ore multe si mai ales ghiatza la cap, nu ura desarta !! See you !
    • 0 (0 voturi)    
     pentru unii muma, pentru altii ciuma (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 22:43)

     MB [anonim] i-a raspuns lui cetateanu

     cam asta a fost regimul comunist.
     dar depinde ce intelegi si ce ceri de la o muma ...

     care adevar? cel trimbitat de propaganda ? ca a adus urbanizarea, locuri de munca, asistenta medicala, scolarizare etc, etc ? dar de desteleniti, tragediile desproprietaritilor, abuzurile celor in administratie, incolonarea ideologica si politizarea sistemului educational, sanitar, economic, si atitea alte grozavii nu s-a discutat prea mult, nu? si totusi tragediile astea continua si dupa '89... dar propaganda Partidului unic, pt partea de gargara, nu mai e.

     poate ca tatal dumitale a avut norocul unei vieti linistite, si nu e un caz izolat - atitat timp cit doleantele personale ramineau in conul de concesii aprobate de regim ... cei care au vrut altceva , cum au fost strungarii (si nu numai) de la Brasov in 1987, au platit greu aceste pretentii desantate (in viziunea Comitetului) ..

     La fel studiile - se dadeau cu lingurita , si numai ce nu era prea tare pt urechile ideologizate ale dnelor & dnilor profesori ...
     Dezastrul in educatie a inceput cu mult inainte de 89 - cind turnatoria, acuzarile mincinoase au devenit monede foarte valoroase (alaturi de instaurarea primelor dinastii familiale ) - aici , de ex, foarte plastica si interesant de citit - Magda Ursache

     Profesorii severi (cei de valoare reala) de acum citeve decenii erau studentii/ elevii ghinionistilor ce ajunsesera la canal si nu numai.

     Deci dupa cum se vede , faptul ca au fost si momente fericite, ca unii au reusit sa faca echilibristica (fara sa cada in plasa Securitatii) nu poate fi contestat... dar viata era prea plina de compromisuri si prea multi iti impuneau compromisul lor...

     Si matusa mea e melancolica vis-a-vis de vremurile si colegii de serviciu cind era economist la un combinat siderurgic important, dar nu fata de timpurile de atunci.
 • +7 (7 voturi)    
  "majoritatea traia mai bine in comunism" (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 12:18)

  Carmen [anonim]

  Nu cred ca este adevarat. Era o aflare in treaba. A trebuit sa plecam din sate unde pe vremurile acelea nu mai aveai nicio sansa - la oras in vreo fabrica la o scoalae ca apoi sa ocupi un loc de munca prin marile combinate pt ca trebuia sa muncesti undeva. Nu aveai prea multe de ales. Comunismul a fost o monstruozitate a istoriei care continua si acum pt ca nu s-a facut efectiv dreptate.
  Lucruri bune se intampla si acum, Poti sa iti faci o afacere, sa primesti o bursa etc Isa lucrurile trebie delimitate.
 • +5 (5 voturi)    
  Identitatea nationala (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 12:56)

  Alina [anonim]

  Din prisma unei persoane relativ tinere (am 26 de ani), pot spune ca perioada de rezistenta anticomunista este o bucatica de istorie nationala destul de putin cunoscuta in randul tinerilor, de aceea acest studiu este mai mult decat binevenit!
  Va multumim Doamna ca ne ajutati sa ne regasim identitatea nationala, cea adevarata, nu masca de superficialitate si pasivitate ce pare a caracteriza per ansamblu poporul roman post-decembrist!
 • 0 (0 voturi)    
  condamnarea comunismului (Sâmbătă, 21 noiembrie 2009, 0:06)

  ANCA [anonim]

  Condamnarea comunismului ar fi insemnat si condamnarea tortionarilor si ucigasilor.
  Copilul meu a adormit plangand dupa ce a vazut un fragment din film.
  Ce as putea sa-i spun? Ca astfel de lucruri se pot repeta?
  I-am spus ca ei n-au luptat in zadar, comunistii au fost alungati. Dar e adevarat?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by