A treia parte a seriei „Ice Age”, pornita in 2002, ajunge nu doar la o noua glaciatiune, dar mai ales la 3D. Filmul ii ia pe eroii „Ice Age”-urilor trecute si-i poarta printr-un fel de „Calatorie spre centrul Pamantului” combinata cu „Jurassic Park”. Nu e cel mai bun film al seriei, dar e la fel de simpatic ca celelalte.

Da fapt, nu e nicio sfaraiala sa vezi filmul in 3D pentru ca, in afara senzatiei de profunzime a campului, nu descoperi prea multe secvente spectaculoase care numai in 3D ar fi putut fi gustate. O spune si regizorul Carlos Saldanha: nu s-a vrut ca filmul sa iasa din ecran, ci sa ofere prin 3D o experienta atotcuprinzatoare.

Avantajul este ca filmul ruleaza in mall-urile bucurestene cam in ritmul plecarii trenurilor spre Ploiesti: aproape la fiecare jumatate de ora. Se proiecteaza si varianta 3D dublata, si varianta 3D cu subtitrare (si e posibil sa existe si 2D cu subtitrare.).

(Ceea ce am observat ca nu-i impiedica pe parintii cu copii prescolari sa intre tot la varianta subtitrata si sa le citeasca celor mici.).

Cred ca cea mai reusita parte a seriei „Ice Age” ramane prima, care avea si cele mai multe glume de limbaj, iar aceasta a treia parte, care revine la glaciatiune, castiga in actiune, dar pierde in substanta.

Primele doua parti erau adorabile nu numai pentru umorul si tandretea lor, dar si pentru euforia pe care o aveau personajele zburdand pe marginea extinctiei.

Faptul ca ele nu stiau ca noi stiam ca sunt condamnate sa dispara le punea aventurile intr-un context tragi-comic. Era atata pofta de viata in felul in care se impotriveau destinului...

Ce mai conta ca Manny si Ellie descopereau la sfarsitul lui „Ice Age 2” ca nu sunt ultimii mamuti de pe planeta cand zilele lor erau oricum numarate?

Daca a aparut partea a treia din „Ice Age”, devine cumva limpede ca aceste personaje n-or sa dispara prea usor. E ca si cum adevarul istoric ar fi fost anulat. „Veridicitatea istorica” a disparut, dar si speranta in salvare.

Care sunt elementele-forte ale acestei a treia parti? E mai animata, da, si are un umor punctual, nu la fel de inteligent ca in prima parte. Chiar daca apar elemente si personaje noi, ideea e cam aceeasi – gasca lui Manny, Sid, Diego, samd nu poate fi despartita. Nici macar de un pui de mamut, daramite de dinozauri.

Ca in basmul ucrainean „Manusa”, trupa se tot mareste. Nevastuica Buck e, cu accentul lui Simon Pegg si infatisarea stramba data de desenatori, un englez adorabil. Veverita care isi urmareste ghinda pana si in rai descopera in sfarsit un adversar pe masura.

Ellie, devenita intre timp gravida, exerseaza matriarhatul pentru ca de cele mai multe ori e singurul personaj cu mintea limpede.

Sunt multe momente comice in film, dar, cum am mai spus, comicul e mai mult de situatie. Un foarte bun comic de situatie. Noile personaje au si ele hazul lor, si sunt foarte bine desenate. Aceasta a treia parte e mai mult concentrata pe lenesul Sid, de departe cel mai simpatic personaj din gasca.

„Whatever you’re doing, it’s a bad idea”, il incurajeaza liderul Manny, pe care paternitatea apropiata il umple de anxietate.

"Ice Age 3" nu coboara stacheta. De altfel, calitatea principala a acestei serii este ca are un umor care prinde la toate varstele. Nu mai vorbesc de personaje.

Urmariti unul dintre trailere aici.

„Epoca de gheata 3: Aparitia dinozaurilor”/”Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs”, regia Carlos Sandanha si Mike Thurmeier, voci: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Queen Latifah, Chris Wedge, Simon Pegg. Premiera romaneasca - 3 iulie