„What happens in Vegas stays in Vegas”, spune poetul. Se pare ca poetul se referea si la o petrecere a burlacilor din care te trezesti fara un dinte, dar si fara memorie, cu un tigru in baie, o gaina si un bebelus in camera, dar fara burlac. Todd Philips, autorul lui „Starsky &Hutch”, ne ofera una dintre cele mai haioase comedii ale verii, un film imprevizibil si haios, care e, inainte de toate, scris asa cum trebuie.

Nu prea ai cum sa te plictisesti pentru ca esti atras inca de la inceput intr-o intriga politista, filmul deschizandu-se cu momentul in care viitoarea mireasa e sunata in toiul pregatirilor finale de cavalerul de onoare si anuntata ca mirele s-a pierdut, neexistand nicio sansa de a fi recuperat.

Printr-un flashback care ne intoarce cu doua zile in urma aflam ca doi prieteni, invatatorul Phil si dentistul Stu, se pregatesc sa isi duca cel mai bun prieten - pe Doug -, la Las Vegas, pentru a sarbatori ultimele zvacniri ale burlaciei.

De grupul deja sudat se lipeste si fratele miresei, Alan, un individ latos si ciudat, a carui nevoie de relatii umane e mascata de un comportament cam anormal.

Ce isi propun tinerii barbati sa faca in Las Vegas nu intrece bunul simt si totul debuteaza cu o dusca pe acoperisul hotelului dar, cind se trezesc a doua zi dimineata fara efectivul complet, cu apartamentul vraiste, o migrena asociata cu amnezie, un tigru in baie, un nou-nascut, un dinte lipsa si o striptizeuza devenita sotia unuia dintre ei, lucrurile se complica cu mult peste limita admisa de imaginatie.

Ce urmeaza e incercarea celor trei barbati de a-si da seama ce s-a intimplat si mai ales de a da de urma lui Doug, care trebuie expediat la timp spre cununie. Cu fiecare pas inapoi se mai dezleaga un mister care se poate oculta in secventa urmatoare, iar soarta lui Doug pare la un moment dat destul de incerta.

Filmul este in primul rand bine scris. Povestea e consistenta si imaginativa, iar replicile sunt aproape in permanenta comice (unele fiind de-a dreptul memorabile, cum e cea legata de Holocaust).

Ce te cucereste probabil in primul rand la „Marea mahmureala” e faptul ca esti luat tot timpul prin surprindere. Nu stii niciodata ce se poate intampla in secunda urmatoare.

Oricand poate aparea un mafiot chinez isteric si gol din portbagajul masinii sau insusi Mike Tyson pe post de proprietar de tigru, cantand pe o melodie a lui Phil Collins.

Ce nu spune filmul decat pe genericul de final e ce s-a intamplat de fapt in acea noapte memorabila. Pomelnicul tuturor prostiilor pe care le-au facut cei patru barbati aparent cu capul pe umeri te face sa te intrebi daca in spatele amneziei provocate de drogul din bautura n-a stat cumva si o uitare voluntara.

Ce vedem noi pe genericul de final eroii nu vor afla niciodata. In schimb, ceea ce isi amintesc din aventura pe care au parcurs-o impreuna i-a transformat si le-a intarit prietenia.

Nu trebuie sa te cheme musai Judd Apatow ca sa faci comedii reusite despre barbati imaturi.

Puteti vedea trailerul aici.

„Marea mahmureala”/”The Hangover” – regia Todd Philips, cu: Bradley Cooper, Ed Helms, Zack Galifianakis, Justin Bartha, Heather Graham, Mike Tyson. Premiera romaneasca – 12 iunie 2009