Asa suna subtitlul unui volum autobiografic publicat recent de Gilles Jacob, presedintele celei mai prestigioase manifestari cinematografice din lume. E adevarat ca a 62-a editie a Cannes-ului abunda in Competitia Oficiala de nume consacrate, dar se deschide in 13 mai cu o dubla premiera - un film si de animatie, si in 3D.

Daca "Up", cea mai recenta productie Pixar, nu le va place jurnalistilor, nu e nicio problema sa fie uitat pana in 24 mai, cand ia sfarsit festivalul. In acest an, ca si anul trecut, pe Croazeta se vor arata 4500 de filme. Un numar imens, dar nu atat de mare cat ar fi putut fi daca Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului (adica directorul artistic si cel "vinovat" de selectie) n-ar fi controlat putin lucrurile.

In Competitia Oficiala aproape toate numele apartin unor cineasti care au mai fost la Cannes si chiar au mai luat Palme d'Or-ul. Printre cele mai asteptate filme se numara cele ale lui Lars Von Trier - "Antichrist", preconizat sa aduca parfumul scandalului, Quentin Tarantino - "Inglorious Basterds", Pedro Almodóvar - "Los abrazos ratos", Michael Haneke - "Dar weisse Band", Ang Lee - "Taking Woodstock", Park Chan-wook - "Thirst", Ken Loach - "Looking for Eric", Marco Bellocchio – „Vincere”.

Personal, sunt interesata si de filmul britanicei Andrea Arnold, "Fish Tank", si, mai ales, de "Un Prophète", realizat de interesantul Jacques Audiard.

De altfel, dupa ce anul trecut au luat Palme d'Or-ul dupa o pauza de 20 si ceva de ani, francezii revin in Competitia Oficiala cu patru filme - semnate de Alain Resnais (care fix acum 50 de ani isi prezenta la Cannes "Hiroshima, mon amour"), Jacques Audiard, Xavier Giannoli si Gaspard Noé (care in urma cu sapte ani starnea scandal cu "Irrevérsible".

La o prima vedere, Competitia Oficiala ii favorizeaza clar pe europeni si pe asiatici. Dar sa nu ne extaziem prea repede. Inainte de start, lista arata bine, ramane ca si filmele sa fie la inaltime.

Nu in competitie, dar in Selectia Oficiala figureaza foarte asteptatul „The Imaginarium of Dr Parnassus”, in care Johnny Depp, Colin Farrell si Jude Law au preluat rolul lui Heath Ledger, care a decedat in timpul filmarilor.

Tot in Selectia Oficiala e de vazut „Cendres et sang”, debutul in regie al lui Fanny Ardant, film coprodus de Tudor Giurgiu si Libra Film, si turnat anul trecut in Romania.

Ion Besoiu, Tudor Aaron Istodor – interpretii romani ai filmului (impreuna cu Olga Tudorache si Oana Pellea) si membri ai echipei de productie de la Libra vor fi prezenti la spectacolul de gala.

Asa cum spunea si Thierry Frémaux, Competitia Oficiala fiind destinata greilor, in „Un Certain Regard”, a doua sectiune in ordinea importantei, sunt grupate filme realizate de cineasti mai tineri si mai inovativi.

Aici se regasesc doua filme romanesti – „Politist, adjectiv”, de Corneliu Porumboiu, si „Amintiri din Epoca de Aur”, care cuprinde sase scurtmetraje realizate de Cristian Mungiu, Hanno Hofer, Ioana Uricariu, Constantin Popescu si Razvan Marculescu.

Avem reprezentanti si in sectiunea „Quinzaine des Réalisateurs”: directorul de imagine Mihai Malaimare Jr., membru al echipei celui mai recent film al lui Francis Ford Coppola, „Tetro”, turnat in Argentina.

In „Semaine de la Critique” va fi prezentat si un scurtmetraj semnat de un roman. „McRussia” , de Andrei Tanase, e parte a un film-omnibus patronat de Asociatia NISI MASA, care cuprinde documentare scurte despre Rusia.

„Cea mai fericita fata din lume”, de Radu Jude, va avea doua proiectii in sala Quinzaine des Réalisateurs, ca parte a programului ACID, prin care Asociatia ACID, compusa din regizori, incurajeaza distribuirea unor valoroase productii independente.

Daniel Mitulescu participa la programul European Film Promotion „Producers on the Move”, destinat promovarii unor tineri producatori europeni. Daniel Mitulescu este producatorul debutului lui Florin Serban, „Eu cand vreau sa fluier, fluier” (ale carui filmari s-au terminat recent) si al urmatorului lungmetraj al lui Catalin Mitulescu, „Un balon in forma de inima”.

Romania e prezenta si la Short Film Corner, in cadrul Market-ului, cu mai multe scurtmetraje: „Fabulosul destin al lui Toma Cuzin « de Paul Negoescu si Vlad Trandafir, « Bric-Brac » de Gabriel Achim, « Renovare » de Paul Negoescu, « Danut pleaca pe vapor », « Nunta lui Oli » de Tudor Jurgiu, « Palmele » de George Chiper « Lungul drum spre casa » de Anamaria Chiovean, « In loc sa mori » de Radu Dragomir, si omnibus-ul « Un barbat urmareste o femeie » de Gabriel Achim, Ivo Baru, Alexandru Mavrodineanu, Ciprian Alexandrescu, Paul Manolescu, Paul Sorin Damian, Catalin Leescu.