La 12 ani dupa "Pacificatorul", Marcel Iures face al doilea film sub comanda lui Mimi Leder. Dar, desi actorul roman are un rol mai consistent, filmul e mai putin palpitant decat "The Peacemaker". Dupa ce a fost sarb, Marcel Iures este acum un magnat rus care se ocupa la New York de comertul cu bijuterii de lux si obiecte de arta. Morgan Freeman si Antonio Banderas sunt capetele de afis ale unui film de aventuri lipsit de inspiratie.

Intr-unul din interviurile acordate in Romania dupa incheierea filmarilor din Bulgaria, Marcel Iures a marturisit ca a avut o foarte buna relatie profesionala cu vedetele filmului, Morgan Freeman si Antonio Banderas, despre primul spunand ca e "mucalit" si ca face poante pe platou, intre prize.

Marcel Iures interpreteaza rolul lui Zikov, un miliardar rus care se ocupa cu diamante scumpe si opere de arta rare, pe cand americanul este un hot profesionist care planuieste sa fure din seiful acestuia doua oua Faberge care dateaza din 1917.

Inceputul filmului ni-l infatiseaza pe Antonio Banderas usurand doi straini de cateva diamante in metroul new yorkez, sub privirile demne ale lui Morgan Freeman.

Primul, vom afla curand, este Gabriel Martin, un hot amator din Miami, al doilea marele Keith Ripley, unul dintre cei mai talentati hoti profesionisti. Ripley vrea sa-l convinga pe Martin sa i se alature intr-o intreprindere mult mai complicata decat calaritul metroului - spargerea seifului rusului Zikov, legat cu sapte lacate.

Ripley e atent supravegheat de locotenentul Weber (Robert Forster), un politist cu experienta care deja l-a arestat de doua ori, dar l-a scapat printre degete din lipsa de probe. Weber asteapta momentul atacului si pana atunci isi adulmeca prada.

Cand Martin o cunoaste pe Alexandra (Radha Mitchell), o rusoaica fatala al carei tata, si el mafiot, a fost ucis in conditii misterioase, avem efectivul complet pentru inceperea pregatirii spargerii.

Povestea nu aduce nimic nou, desi se rasuceste - oricum previzibil - la final, cand unele personaje isi dau jos mastile. Lipsa de originalitate e aproape un element in sine al filmului.

Hotul superprofesionist, elegant, si mai junele latino, nu atat de june pe cat se crede, dar suficient de verde ca sa-si piarda uzul ratiunii cand cunoaste o femeie interesanta.

Mafiotii rusi (unul dintre ei interpretat, inevitabil, de Rade Serbedzija) care sunt de doua feluri - stilati si grobieni. Paznicii seifului, rusi si ei, cu fete de papa-lapte si care se poarta in consecinta, de parca ar fi niste copii.

Politistul tenace (a studiat parca si artele) care le stie pe toate, obosit sa se incontreze cu smecherii de la FBI care ii iau cazul tocmai cand e foarte aproape de Ripley.

Dintr-un scenariu ciuruit, copie dupa alte copii, Mimi Leder nu reuseste sa scoata actiune si nerv. Acest lucru se observa inca de la prima scena, cea de la metrou, care e un fel de captatio benevolentiae lipsit de energie.

Fara elan, filmul curge ca pe banda rulanta, bifand toate locurile comune pe unde banuiam din start ca va avea sa treaca. Si, daca tot nu te incita prin nimic, te face atent la lucruri mai putin dragute.

De exemplu, la faptul ca lui Antonio Banderas nu-i mai sta bine sa faca pe latin lover-ul si ca, desi are corpul lucrat si niciun pic de burta, cand pozeaza in unghiuri e mai mult trist decat sexy.

Rectific: pana la urma aceste secvente asa-zis toride te tin atent si te distreaza. E suficient sa apara Antonio Banderas ca sa intre si muzica latino pe fundal. Dansul lui alaturi de Radha Mitchell din barul rusesc ar putea concura la "Zmeura de aur" pentru cea mai ridicola secventa de film (daca ar exista o asemenea categorie).

"Hoti de onoare"/ "Thick as Thieves"/"The Code - regia Mimi Leder, cu: Morgan Freeman, Antonio Banderas, Radha Mitchell, Robert Forster, Rade Serbedzija, Michael Hayden, Marcel Iures. Ruleaza in Romania din 10 aprilie.