Maine se da startul celei de-a 59-a editii a Berlinalei. Romania are in acest an o prezenta puternica, lucru care se va simti si pe 10 februarie, cand la petrecerea romaneasca sunt asteptate 500 de persoane. Atmosfera de la Roter Salon in der Volksbuhne va fi intretinuta de Zdob si Zdub. Va curge Murfatlarul.

Primul film romanesc ce iese la rampa este "Cea mai fericita fata din lume", de Radu Jude, prezentat in sectiunea Forum. El va avea proiectia de presa in ziua de 6 februarie, iar in 7 februarie premiera, avand in total cinci proiectii. Radu Jude vine la Berlin impreuna cu protagonista filmului, Andreea Bosneag, coscenarista Augustina Stanciu, producatorul Ada Solomon si monteurul Catalin Cristutiu.

In 11 februarie are premiera "Katalin Varga", debutul in lungmetraj al britanicului Peter Strickland, film care e prezentat si sub stindard romanesc deoarece coproducatorul principal este din Romania - Libra Film.

Romania mai e reprezentata de doua scurtmetraje in sectiunea Berlinale Shorts - "Renovare" de Paul Negoescu si "Bric-Brac" de Gabriel Achim.

Criticul Mihai Chirilov face parte in acest an din prestigiosul juriu international al criticii - FIPRESCI. Din nou, Romania are stand la marketul atasat festivalului, stand organizat de Romanian Film Promotion impreuna cu Centrul National al Cinematografiei si ICR Berlin. Ca si anul trecut, a fost editata o brosura, dar aceasta nu contine doar informatii despre cele mai proaspete filme romanesti, ci face o recapitulare a productiei romanesti de film din ultimii trei ani.

Ca dovada ca cinematografia romaneasca n-a crescut numai in ochii lumii, ci si in propriii sai ochi, petrecerea romaneasca nu se mai tine in clubul unde s-a tinut in ultimii doi ani, ci intr-un spatiu mult mai mare, Roter Salon in der Volksbuhne din Rosa-Luxemburg-Platz, care e unul dintre cele mai frecventate cluburi berlineze.

Aici vor canta moldovenii de la Zdob si Zdub, si vor fi prezenti toti romanii de la Berlinala, inclusiv Anamaria Marinca. Actrita se afla pe afisul a doua filme straine selectionate la Berlin - "Sturm" de Hans-Christian Schmid, care face parte din Competitia Oficiala si unde Anamaria Marinca e al doilea nume din distributie (dupa Kerry Fox) si "The Countess", in regia lui Julie Delpy, prezentat in sectiunea Panorama.

Berlinala se deschide asadar pe 5 februarie cu un thriller international semnat, ce-i drept, de un regizor german. Titlul filmului lui Tom Tykwer e graitor pentru multiculturalismul actual care niveleaza si bune, si rele - "The International". Filmul e prezentat in afara competitiei. Din 6 februarie de-abia vor incepe sa se perinde in Potsdamer Platz cele 18 filme care concureaza in acest an pentru Ursul de Aur. Berlinala ia sfarsit pe 15 februarie.