Unul dintre filmele nominalizate in acest an la Oscarul pentru scurtmetraj fictiune va face parte din selectia celei de-a treia editii a Festivalului International de Scurt si Mediu Metraj NexT, care are loc la Bucuresti intre 1 si 5 aprilie.

"Manon on the Asphalt", de Elizabeth Marre şi Olivier Pont, imparte nominalizarile la Oscar cu alte doua scurtmetraje prezentate anul trecut la NexT, "Auf der Strecke", de Reto Caffi , si "New Boy", de Steph Green si Tamara Anghie.

A treia editie de NexT are doua sectiuni noi - un program special cu filme prezentate in sectiunea Leopards of Tomorrow a Festivalului de la Locarno (unde au fost premiati Adrian Sitaru si Catalin Musat), dar unde s-au remarcat mai demult si Paul Thomas Anderson sau Fatih Akin, precum si o selectie de filme co-produse de Robert Bosch Stiftung din Germania.

In rest, Festivalul NeXt vine cu sectiunile deja consacrate: Competitie, Si eu au fost NexT generation, Cristi si Otto, Countries in Focus (in acest an, Israel, Belgia, Australia si Serbia), Festival Friends, Festival Cities (cu selectii de la festivalurile din Toronto, Montpellier si Tallinn), Semaine de la Critique.

In sectiunea Cristi si Otto, consacrata filmelor la care au lucrat Cristian Nemescu si Andrei Toncu, va fi prezentat in premiera "To Kill a Killer" (2007 , de Ricardo Islas), un thriller american al carui sunet a fost realizat de Andrei Toncu.

Festivalul NexT este organizat de Fundatia Culturala NexT, in memoria lui Cristian Nemescu si Andrei Toncu. Echipa festivalului este formata din Ada Solomon, Yvonne Irimescu si Andrei Gorzo.