Filmul lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", este nominalizat la Premiul Goya pentru Cel mai bun film european, alaturi de "Auf den Anderen Seite"/"De partea cealalta", "The Boy in the Striped Pyjamas" de Mark Herman si "The Dark Knight"/"Cavalerul negru", in regia lui Christopher Nolan. Premiile Goya se decerneaza pe 1 februarie.

A 23-a editie a premiilor industriei de film spaniole are in acest an patru favoriti la categoria Cel mai bun film: "Los Girasoles Ciegos" de José Luis Cuerda, "Sólo quiero caminar" de Agustín Díaz Yanes, "Los Crímenes de Oxford" de Alex de la Iglesia si "Camino" de Javier Fesser. Autorii acestor filme se lupta pentru Premiul Goya acordat Celui mai bun regizor.

Prima parte a dipticului lui Steven Soderberg, "Che", lansat in Spania cu titlul "Che, el Argentino", nu are prea multe nominalizari si, in orice caz, nu dintre cele mai importante. El a fost retinut la categoriile: Cel mai bun actor in rol principal - Benicio Del Toro, Productie, Regie artistica, Scenariu adaptare si Muzica originala.

Penelope Cruz este nominalizata la categoria Cea mai buna actrita in rol secundar, pentru rolul din "Vicky Cristina Barcelona".

La categoria Cel mai bun documentar este nominalizat si "Bucarest, la memoria perdida", realizat de Albert Sole. Acesta s-a nascut in 1962, la Bucuresti. Filmul, care are 80 de minute, este o calatorie in autobiografia autorului al carui tata, Jordi Solé Tura, s-a exilat din motive politice, si pentru care Bucurestiul a reprezentat un dublu exil.

Atins de Alzheimer, lui Jordi Sole Tura, unul dintre autorii Constitutiei Spaniole, nu i-a ramas decat sansa ca fiul sau sa-i recupereze si pastreze amintirile.

Premiile Goya se acorda pe 1 februarie, in cadrul unei ceremonii ai carei gazda va fi actrita Carmen Machi.