Azi au fost anuntate nominalizarile la Premiile Cesar pe 2009, premii ce vor fi acordate in 27 februarie. In acest an, nu mai putin de sapte filme concureaza la sectiunea Cel mai bun film al anului. Acestea sunt "Entre les murs"/"In clasa", "Un conte de Noël"/"O poveste de Craciun", "Le Premier jour du reste de ta vie", "Mesrine, "Paris", "Séraphine" si "Il y a longtemps que je t'aime".

Cele mai multe nominalizari la aceasta editie, in numar de 10, nu le are filmul "Entre les murs", care a cucerit Palme d'Or-ul in acest an la Cannes, ci " Mesrine", urmat de "Le Premier jour du reste de ta vie" (9 nominalizari), "Séraphine" (9 nominalizari), "Un conte de Noël" (9)," Il y a longtemps que je t'aime" (6), "Entre les murs" (5) si "Paris" (3).

La categoria Cel mai bun regizor au fost retinuti: Laurent Cantet ("Entre les murs"), Rémi Bezançon ("Le Premier jour du reste de ta vie"), Jean-Francois Richet ("Mesrine : L'Ennemi public n°1"), Jean-Francois Richet ("Mesrine : L'Instinct de mort") , Martin Provost ("Séraphine"), Arnaud Desplechin ("Un conte de Noël").

Francois-Xavier Demaison, Albert Dupontel, Jacques Gamblin, Vincent Cassel si Guillaume Depardieu au fost nominalizati pentru Cel mai bun actor in rol principal, iar Kristin Scott Thomas, Tilda Swinton, Catherine Frot, Sylvie Testud si Yolande Moreau la categoria Cea mai buna actrita in rol principal, in vreme Cesarul pentru Cel mai bun actor in rol secundar se va alege intre: Claude Rich, Pierre Vaneck, Roschdy Zem, Benjamin Biolay si Jean-Paul Roussillon, iar cel pentru Cea mai buna actrita in rol secundar intre: Elsa Zylberstein, Karin Viard, Jeanne Balibar, Anne Consigny si Edith Scob.

Filmul "O poveste de Craciun", care intra de azi pe ecranele din Romania, drama unei familii cu multi membri care se reuneste pentru trei zile de Craciun, rascolind traume neinchise de multa vreme, este nominalizat la categoriile: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu original, Cea mai buna actrita in rol secundar (Anne Consigny), Tanara speranta masculina (Laurent Capelluto), Cel mai bun actor in rol secundar (Jean-Paul Roussillon), Cea mai buna imagine (doua nominalizari, prin Eric Gautier si Laurence Briaud) si Cel mai bun sunet.

Sapte filme concureaza si la categoria Cel mai bun film strain: "Into the Wild" de Sean Penn, "Waltz with Bashir" de Ari Folman, "Gomorra" de Matteo Garrone, "Le silence de Lorna" de Jean-Pierre si Luc Dardenne, "There Will Be Blood"/"Va curge sange" de Paul Thomas Anderson, "Two Lovers" de James Gray si "Eldorado" de Bouli Lanners.

Ceremonia decernarii Premiilor Cesar, premiile industriei franceze de film, va avea in 27 februarie si va fi prezentata de Antoine de Caunes, avand-o ca presedinta pe actrita Charlotte Gainsbourg.