Coproductia romano-maghiaro-britanica "Katalin Varga" participa intre 5 si 15 februarie in cea mai importanta sectiune a Festivalului International de Film de la Berlin, Competitia Oficiala. Filmul de debut al lui Peter Strickland concureaza pentru Ursul de Aur alaturi de cele mai recente filme ale lui Stephen Frears, Andrzej Wajda si Francois Ozon. Ultimul film romanesc selectionat in Competitia Oficiala a Berlinalei a fost "Patul conjugal" al lui Mircea Daneliuc, in 1993. Tudor Giurgiu, producator executiv al filmului alaturi de Oana Giurgiu si Peter Strickland, spune ca interpretarea protagonistei, Hilda Péter, este demna de un premiu de interpretare.

Avandu-i in distributie pe Hilda Péter, Norbert Tankó, Tibor Pálfy, Sebastian Marina, "Katalin Varga" este o povestea unei femei care pleaca impreuna cu fiul sau sa se razbune pe cel care a violat-o si i-a facut acest copil. Filmul este tocmai traseul acestei femei pana la confruntarea finala cu agresorul.

Povestea filmului este insa si mai speciala. Oana Giurgiu, producator la Libra Film, a fost contactata de Peter Strickland in timp ce era la Festivalul de la Salonic. "Filmul fusese refuzat pe rand de producatorii maghiari si nu stiu ce l-a strafulgerat sa vina la mine. Filmase deja in Transilvania, pe banii lui, avea un prim draft, si credea in nebunia lui ca asta e, va face rost de bani. Mi-a placut foarte mult materialul, dar si idealismul autorului. Iata, a demonstrat ca daca te macina sa faci film si e in tine, se intampla sa si reusesti."

Filmat in judetul Covasna cu distributie romana de etnie maghiara si jumatate de echipa maghiara, filmul lanseaza, spun producatorii romani, o talentata actrita de film - debutanta Hilda Peter, pe care Tudor Giurgiu o da drept candidata serioasa la Premiul de Interpretare Feminina. Hilda Peter era in momentul filmarilor actrita la Sfantu Gheorghe, acum joaca la Cluj-Napoca, la Teatrul Maghiar. Norbert Tanko, interpretul copilului, a fost ales in urma unui casting prin mediul rural. Tibor Palfy si Sebastian Marina completeaza distributia.

Peter Strickland este pe jumate englez, jumate grec, si locuieste acum la Budapesta. "De ce a filmat in Romania? Trebuie sa vedeti filmul ca sa intelegeti. Poate ca era mai usor, dar era si mai exotic", spune Oana Giurgiu, care e producatorul executiv al filmului, alaturi de Tudor Giurgiu si de Peter Strickland.

Practic, Libra Film a salvat filmul dintr-un impas financiar. Pregatirea si productia filmului au durat patru ani.

Hilda Peter a fost cistigatoare a Premiului Uniter 2006 si a Premiului Criticii (atit in Romania cit si in Ungaria) pentru cel mai bun rol secundar - personajul Lucky din “Asteptindu-l pe Godot” de Tompa Gabor. De asemenea, a obtinut Premiul de debut la Festivalul International de Teatru Atelier din Sfantu Gheorghe in 2003 si Premiul National Pentru Cea Mai Buna Actrita Debutanta, acordat de Ministerul Cultelor si Culturii, tot in 2003. In 2004 a fost nominalizata de UNITER la Premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal, pentru rolul din spectacolul “Omul cel bun din Sichuan”.

Tibor Palffy este unul dintre cei mai importanti actori de teatru din Romania, activind la Teatrul “Tamasi Aron” din Sf. Gheorghe. Pentru rolul din “Ivona, principesa Burgundiei” de Bocsardi Laszlo a cistigat Premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar la Festivalul National de Teatru din Pécs, 2008, Premiul Criticii Maghiare pentru cel mai bun actor in rol secundar precum si Premiul de interpretare al Festivalului din Kisvárda, 2008. A fost desemnat Cel mai bun actor al Festivalului International de Teatru “Atelier” – Sfantu Gheorghe, 1998. A jucat in mai multe filme intre care Dallas Pashamende de Robert Pejo (prezentat la Berlin in 2004), “Apararea chinezeasca” de Tompa Gabor si “Biblioteca Pascal” de Szabolcs Hajdu (2008).

Regizorul debutant Peter Strickland s-a facut cunoscut inainte pentru scurt-metrajul "Bubblegum" (1995/96), care o readucea in lumina reflectoarelor pe Holly Woodlawn, vedeta lui Andy Warhol, film proiectat la Festivalul de la Berlin in 1997.

Desi "Katalin Varga" a avut parte de o proiectie in circuit inchis la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) editia 2008, premiera mondiala a filmului in varianta finala va avea loc in cadrul editiei de anul acesta a Berlinalei. Filmul are deja un distribuitor, Memento Films, care distribuie si "Entre les murs" , precum si pe castigatorul Leului de Aur la Venetia 2006, “Still Life” , de Jia Zhang Ke.

In Competitia Oficiala a celei de-a 59-a editii a Berlinalei vor participa 26 de filme, dintre care au fost deja anuntate 25. Aceste filme vin din Franta, Grecia, Marea Britanie, Spania, Uruguay, Statele Unite, Germania, Argentina si Polonia.

Britanicul Stephen Frears participa si el in Competitia Oficiala cu "Cheri", care ii are in distributie pe Michelle Pfeiffer si Kathy Bates. Filmul va fi prezentat in premiera mondiala.

In afara competitiei va fi proiectat un film-omnibuz, "Deutschland 09", care contine filmulete semnate de cunoscut cineasti germani, printre care Fatih Akin, Tom Tykwer, Wolfgang Becker sau Romuald Karmakar.

Un alt film german a fost inca inclus in cursa pentru Ursul de Aur, este vorba despre "Sturm", realizat de Hans-Christian Schmid.

Francois Ozon, care in urma cu doi ani a inchis Berlinala cu "Angel", se reintoarce in Selectia Oficiala cu "Ricky" si participa in Competitia Oficiala, alaturi de "Happy Tears" de Mitchell Lichtenstein (in care joaca Demi Moore, Parker Posey, Rip Torn si Ellen Barkin), si "In the Electric Mist" de Bertrand Tavernier, ai carui protagonisti sunt Tommy Lee Jones, John Goodman si Peter Sarsgaard.

Cel mai recent film al veteranului Andrzej Wajda se intituleaza "Tatarak" ("Sweet Rush") si o are cap de afis pe Krystyna Janda. Filmul va fi prezentat tot in Competitia Oficiala.

Tot in Competitia Oficiala au mai fost incluse "Darbareye Elly" ("About Elly") de Asghar Farhadi (Iran), "Gigante Uruguay" de Adrian Biniez (Germania/Argentina), "La Teta Asustada" ("The Milk of Sorrow") de Claudia Llosa (Spania/Peru) si "Lille Soldat" ("Little Soldier"), al danezei Annette K. Olesen.

In afara competitiei vor fi prezentate "Eden is West" de Costa-Gavras, coproductie Franta/Grecia/Italia in care joaca Riccardo Scamarcio, Juliane Köhler si Ulrich Tukur, precum si "Notorious", de George Tillman Jr., unde protagonista e Angela Bassett.