Odata potolita surpriza recentei editii a Globurilor de Aur, presa de specialitate se intreaba acum daca Oscarurile din 22 februarie vor merge pe aceeasi linie pe care au mers premiile Asociatiei Presei Straine de la Hollywood. Desi aceasta asociatie numara doar vreo 100 de persoane, previziunile sale sunt de regula si mai ales in punctele importante confirmate de voturile AMPAS. Specialistii nu au insa vreo indoiala: unul dintre Oscaruri ii va reveni britanicei Kate Winslet. Cat despre publicul din Romania, acesta va vedea filmele de Oscar mai greu decat pana acum.

Globul de Aur pentru cel mai bun rol feminin intr-o drama a fost o surpriza mai ales pentru Kate Winslet. Nici nu s-a stins ecoul galei din 11 ianuarie, si au inceput presupozitiile despre cea din 22 februarie. Una dintre cele mai mari surprize ale Globurilor de Aur a fost si esecul a trei productii date ca favorite - "Frost/Nixon", "The Curious Case of Benjamin Button" si "Doubt". Cei din bransa cred ca e posibil ca acest lucru sa se repete la Oscaruri, iar marele castigator al acestora sa fie tot filmul lui Danny Boyle, "Slumdog Millionaire".

Acest lucru s-ar datora impactului emotional pe care filmul lui Boyle, povestea optimista a unui tanar din Mumbai care castiga un concurs de cultura generala - il are asupra spectatorilor, spre deosebire de cele trei titluri amintite care, desi impecabile ca realizare, nu reusesc sa atinga coarda sensibila a privitorului.

Rezultatul e incert si la categoria cel mai bun actor, unde favorit e totusi Sean Penn, care interpreteaza rolul unui politician gay in filmul lui Gus Van Sant, "Milk". Penn are de-acum un adversar periculos in persoana lui Mickey Rourke, pe care rolul din "The Wrestler" si, mai ales, Globul de Aur primit recent, l-au readus pe linia de plutire. Daca membrii Academiei Americane de Film si Televiziune adora subiectele optimiste, ei bine, povestea lui Mickey Rourke poate fi una dintre ele.

Incerta e, spun si jurnalistii de la bbc.co.uk, disputa pentru cel mai bun film de animatie, unde "Waltz with Bashir" ar putea pica la nominalizarile ce se anunta in putin mai mult de o saptamana alaturi de "WALL-E". De altfel, la Oscaruri nu mai e valabila distinctia dintre drame si filme muzicale ori comedii, pe care o fac Globurile de Aur. De aici competitia mult mai stransa.

Fata de anii trecuti, publicul din Romania are posibilitatea sa vada doar o parte din filmele de Oscar inainte de ceremonia din 22 februarie. Conform datelor furnizate de site-ul de specialitate cinemagia.ro, "Frost/Nixon, "Milk" si "Revolutionary Road" vor putea fi vazute inainte de Oscaruri. Primul intra pe ecranele romanesti pe 23 ianuarie, al doilea pe 30 ianuarie, iar al treilea pe 6 februarie. "The Curious Case of Benjamin Button" are ca data de premiera 20 februarie - cu doua zile inainte de ceremonia Oscarurilor.

"The Reader" intra insa pe 27 februarie, iar "The Wrestler" se pare ca nu va intra in sali decat in luna iunie. "Slumdog Millionaire", noul mare favorit la Oscaruri, nu are deocamdata o data de lansare, in vreme ce "Doubt" e programat pentru 6 martie, iar "Vicky Cristina Barcelona" pentru inceputul lui aprilie.

Mai jos, trailerul filmului lui Danny Boyle, "Slumdog Millionaire":