Oficialii Festivalului de la Berlin au anuntat lista celor 11 scurtmetraje care se bat, intre 5 si 10 februarie, pentru Ursul de Aur si Ursul de Argint. Pe aceasta lista nu figureaza si filmele romanesti "Bric-Brac" si "Renovare", care pot in schimb obtine alte doua premii.

Din cele 28 de filme din 17 tari, selectionerii de la Berlin au extras 11 filme din Belgia, Cuba, Franta, Italia, SUA, Ucraina, Germania, Marea Britanie si Rusia. Acestea concureaza pentru Ursul de Aur (obtinut anul trecut de "O zi buna de plaja", in regia lui Bogdan Mustata), precum si pentru Ursul de Argint

Filmele romanesti "Renovare", de Paul Negoescu si "Bric-Brac" de Gabriel Achim sunt in schimb eligibile - ca toate filmele din Selectia Oficiala a Berlinale Shorts- pentru Premiul UIP, care le-ar da dreptul sa participe la Premiile Academiei Europene de Film (EFA), in luna decembrie.

De altfel, la recenta ceremonie a Premiilor EFA Premiul UIP pentru scurtmetraj a revenit unui film, "Frankie", de Darren Thornton, care primise Premiul UIP la Berlinala. De asemenea, toate filmele participa la competitia pentru Premiul DAAD.

Juriul va fi compus din regizorul filipinez Khavn De La Cruz, actrita kosovara Arta Doboshi (revelata anul trecut de filmul fratilor Dardenne, "Le Silence de Lorna") si Dr. Lars Henrik Gass, care e din 1997 directorul Festivalului de scurtmetraj de la Oberhausen. Anul trecut, din juriul Berlinale Shorts a facut parte si producatorul roman Ada Solomon.