"Bric-Brac" de Gabriel Achim si "Renovare" de Paul Negoescu vor participa intre 5 si 15 februarie la Berlinale Shorts, in cadrul Festivalului de Film de la Berlin. Cele doua filme fac parte din Selectia Oficiala, iar lista filmelor care participa in competitie va fi extrasa din lista filmelor selectionate si anuntata peste circa doua saptamani. Anul trecut, tot un film romanesc - "O zi buna de plaja", de Bogdan Mustata, - a fost distins cu Ursul de Aur pentru scurtmetraj.

"Bric-Brac", premiat in decembrie cu Premiul Criticii si Premiul Cinemagia la festivalul de scoala CineMAiubit, este examenul de regie de anul IV al lui Gabriel Achim. In film joaca Paul Ipate, Ioana Blaj si Gabriel Achim. Regizorul (care e si scenarist) se joaca cu ramele pentru ca regizorul pe care il interpreteaza tot el trebuie sa faca un film despre un cuplu de iubiti care se cearta.

Prin urmare, incearca sa-i faca pe actori sa intre in rol, asa ca nu stii exact cand asisti la o cearta pe bune sau la una artistica. Imaginea este foarte curata (Marius Iacob), iar viziunea regizorala aduce un aer proaspat (verde - firma lui Gabriel Achim se numeste Green Film) intr-un orizont de asteptare calat, probabil, pe zona minimalista.

"Renovare", scurtmetrajul pe care Paul Negoescu l-a terminat de curand si pe care l-a produs HiFilm, isi plaseaza actiunea intr-o familie care-si renoveaza apartamentul, dar fiecare membru al familiei are alte prioritati. Baiatul are licenta la facultate, mama are multe pe cap si trebuie sa le impace pe toate, iar bunica insista ca nepotul sa aduca un pepene de la ea de acasa.

Cele trei personaje sunt interpretate de Andrei Runcanu, Clara Voda si Simona Bondoc.

Povestea scrisa de Paul Negoescu si Simona Ghita a fost filmata de Andrei Butica intr-un film de 25 de minute. Paul Negoescu a participat si anul trecut in Selectia Oficiala Berlinale Shorts, cu scurtmetrajul "Tarziu".

Lista celor zece filme care vor participa in competitie pentru Ursul de Aur va fi anuntata la jumatatea lunii ianuarie, dar toate filmele din Selectia Oficiala sunt eligibile pentru alte premii, printre care Premiul UIP. Lista succeselor romanesti la Berlinale Shorts a fost deschisa de Cristi Puiu care a primit in 2004 Ursul de Aur pentru "Un cartus de Kent si un pachet de cafea".