105 critici americani de film au votat inainte de Craciun cele mai importante topuri cinematografice ale anului 2008, rezultatele fiind afisate pe site-ul de specialitate indiewire.com. Daca in 15 decembrie conducea in topul celor mai buni actori (barbati si femei) in roluri principale, Anamaria Marinca a iesit pana la urma din clasamentul final de 20 de pozitii. Pe primul loc s-a clasat Mickey Rourke ("The Wrestler"). Cel mai bun film al anului a fost desemnat "Le Voyage du ballon rouge", de Hou Hsiao-hsien, iar "4 luni, 3 saptamani si doua zile" s-a plasat pe locul 43.

Filmul lui Hou Hsiao-hsien (care a putut fi vazut si la Bucuresti, in acest an, la Festivalul B-EST), a fost urmat de "Un conte de Noel" de Arnaud Desplechin, "WALL-E" de Andrew Stanton, "Wendy and Lucy" de Kelly Reichardt, "Happy-Go-Lucky" de Mike Leigh, "Paranoid Park" de Gus Van Sant, "Still Life" de Zhang Ke Jia, "Silent Light" de Carlos Reygadas, "Synecdoche, New York" de Charlie Kaufmann si "Waltz With Bashir" de Ari Folman.

La data de 15 decembrie, cel mai bun film al anului era "Rachel Getting Married", urmat de "WALL-E" si "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". In clasamentul final, filmul lui Cristian Mungiu a picat pe locul 43.

Cel mai bun regizor al anului a fost desemnat acelasi Hou Hsiao-hsien, care a fost urmat de Mike Leigh, Arnaud Desplechin, Jose Luis Guerin, Carlos Reygadas, Gus Van Sant (pentru "Milk"), Danny Boyle ("Slumdog Milionnaire"), Fatih Akin ("Auf den Anderen Seite") si din nou Gus Van Sant (pentru "Paranoid Park").

Anamaria Marinca se afla, in 15 decembrie, in fruntea topului ce desemna cele mai bune interpretari intr-un rol principal ale anului, urmata de Mickey Rourke ("The Wrestler"), Philip Seymour Hoffman ("Synecdoche, New York"), Benicio Del Toro ("Che") si Sally Hawkins ("Happy-Go-Lucky"). Acum, romanca a iesit, surprinzator, din topul de 20 de pozitii.

Top care e condus de Mickey Rourke ("The Wrestler"), Sally Hawkins ("Happy-Go-Lucky"), Michelle Williams ("Wendy and Lucy"), Sean Penn ("Milk"), Juliette Binoche ("Le Voyage du ballon rouge"), Asia Argento ("Boarding Gate", "Mother of Tears", "Last Mistress"), Melissa Leo ("Frozen River"), Anne Hathaway ("Rachel Getting Married"), Guillaume Depardieu ("Ne touchez pas la hache") si Philip Seymour Hoffman ("Synecdoche, New York").

Heath Ledger se afla, cu interpretarea din "The Dark Knight" pe prima pozitie a clasamentului celor mai bune interpretari intr-un rol secundar, urmat de: Eddie Marsan ("Happy-Go-Lucky"), Samantha Morton ("Synecdoche, New York"), Josh Brolin ("Milk"), Michael Shannon ("Revolutionary Road"), Rosemarie DeWitt ("Rachel Getting Married"), Robert Downey Jr. ("Tropic Thunder"), Penelope Cruz ("Vicky Cristina Barcelona"), Marisa Tomei ("The Wrestler") si Viola Davis ("Doubt").

Cel mai bun film de debut a fost desemnat "Ballast" de Lance Hammer, urmat de "Hunger" (Steve McQueen) si "Frozen River" (Courtney Hunt). Criticii au votat opt topuri, printre care si cel al celor mai bune filme nedistribuite in Statele Unite. Acest top e condus de "La mujer sin cabezza" de Lucrecia Martel (Argentina), cel mai huiduit film in acest an la Cannes (ceea ce nu inseamna ca e un film slab.).

O explicatie pentru caderea Anamariei Marinca din fruntea clasamentului in afara celor 20 de prime pozitii poate fi si procedura prin care s-a votat. Fiecare critic a trebuit sa alcatuiasca un top de 10 pozitii pentru Cel mai bun film, si doar de cinci pozitii pentru cea mai buna interpretare in rol principal, respectiv secundar. Fiecarei pozitii i-a corespuns un numar de puncte.

De pe partea sa, presa de cinema din Franta a votat "There Will Be Blood" drept cel mai bun film care a rulat in 2008 pe ecranele din Hexagon. Filmul lui Paul Thomas Anderson este urmat de "La Plage d'Agnes" de Agnes Varda, "WALL-E" , "No Country for Old Men" si "Le Silence de Lorna" de Jean-Pierre si Luc Dardenne.

Aceiasi jurnalisti si critici francezi au votat anul trecut filmul lui Cristian Mungiu pe locul 10 in topul celor mai bune filme ale anului, top condus de documentarul "Unser taglich Brot" de Nikolaus Geyrhalter.

Rezultele clasamentului IndieWire sunt echilibrate insa de un top al cotidianului britanic "The Daily Telegraph" care o plasa recent pe Anamaria Marinca pe locul doi in clasamentul celor mai bune performante ale anului in film, dupa interpretarea lui Daniel-Day Lewis din "There Will Be Blood".

"E imposibil sa-ti iei privirea de la aceasta actrita remarcabila ce interpreteaza rolul unei studente dorind sau, cel putin, acceptand sa faca mari sacrificii pentu prietena sa, intr-o poveste despre avorturile ilegale din Romania epocii Ceausescu" - asa suna motivatia cotidianului britanic despre performanta romancei in "432".

Anamaria Marinca este urmata in acest top de Laura Linney ("The Savages"), Ben Kingsley ("The Wackness"), Kathryn Worth ("Unrelated"), Tilda Swinton ("Julia"), Heath Ledger ("The Dark Knight"), Elizabeth Banks ("W."), Jason Statham ("Death Race") si din nou Ben Kingsley ("Elegy").

"The Daily Telegraph" a intocmit de fapt mai multe topuri. Topul celui mai bun film al anului 2008 e condus, surprinzator, de "Kung-Fu Panda", secondat de "There Will Be Blood", in vreme ce "Sex and the City" e desemnat Cel mai prost film al anului (urmat de "Redacted", in regia lui Brian De Palma).

In topul celor mai amuzante replici din filme, "I drink your milkshake" (Daniel-Day Lewis in "There Will Be Blood") e pe primul loc, dar pe locul patru e o replica mult mai haioasa, apartinandu-i lui Colin Farrell in comedia "In Bruges" (pe care o tot asteptam si pe ecranele din Romania): "I grew up in Dublin. I love Dublin. If I grew up on a farm, and was retarded, Bruges might impress me, but I didn't, so it doesn't." ...