Topul filmelor romanesti ale anului care sta sa se incheie poate fi consultat ca fisa de temperatura pentru cinematograful romanesc post-Palme d'Or. "Supravietuitorul" e filmul romanesc cu cel mai mare succes de public. Acest lucru confirma ceea ce spunea Sergiu Nicolaescu, si anume ca doreste sa aduca public in sali. Trist, dar adevarat. "Boogie" e de-abia pe locul trei, dupa "Restul e tacere" - probabil pentru ca publicul spera ca in filmul lui Nae Caranfil va regasi umorul cu care se obisnuise.

Ce-i drept, necazul cu aceste topuri este ca se alcatuiesc in functie de numarul de bilete vandute. Nimeni nu contabilizeaza cati au iesit din sala sau cati au iubit un film, au aruncat cu popcorn in ecran ori au picotit in scaun. Dar, chiar si cu aceasta "marja de eroare", topul arata trist, la fel de trist cum a aratat si peisajul cinematografic autohton in 2008.

Rateuri penibile - "Dincolo de America", "Dragoste pierduta" si "Legiunea straina", putine filme medii (dar, e un inceput) - "Schimb valutar" si "Cocosul decapitat", un film pentru manelisti - "Poveste de cartier", un debut asteptat, dar care n-a confirmat decat pe minute - "Nunta muta", un alt film asteptat care a impartit presa in doua, nu si publicul, dupa cum se vede - "Restul e tacere" si un film foarte bun, lansat la Cannes, singurul din noul trend iesit in acest an- "Boogie".

Totusi, numarul de spectatori pe care l-a facut "Supravietuitorul" nu e asa mare- 26.772, cu mult sub recordul stabilit anul trecut de "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", de aproximativ 70.000 de spectatori, dar sa nu uitam cel mai important lucru, acela ca autorul lui "432", Cristian Mungiu, s-a ocupat personal de organizarea acelei caravane care a permis ca filmul sa fie vazut in orase unde nu mai exista sali de cinema.

Un alt lucru ce determina aceste topuri e numarul de saptamani pe care un film le petrece pe ecrane, precum si numarul de sali in care ruleaza, iar aici vorbim de cat de influent e distribuitorul si de cat de persuasiv in a obtine cat mai multe sali pentru cat mai mult timp.

Cifra de spectatori pe care a facut-o "Supravietuitorul" e la coada Europei. In Ungaria, de pilda, comedia romantica "9 intalniri si jumatate" a devenit primul film unguresc ce a depasit 100.000 de spectatori, de fapt 200.000 pentru ca avut de la lansarea din 14 februarie si pana acum 201.272 de intrari.

In mica Estonie, un film istoric cu actiunea plasata in 1924, "December Heat", debutul lui Asko Kase, a avut aproximativ 60.000 de intrari, iar comedia "Grapes" a facut in Cehia 350.000 de spectatori.

In Slovenia, "Rooster's Breakfast" (tot debut), ecranizare a bestseller-ului lui Feri Lainscek, a fost vazut dupa 24 de saptamani, in noua copii, de peste 180.000 de persoane.

Desi numarul de spectatori e peste tot in scadere, Polonia a avut un an bun datorita comediei "Ladies", de Tomasz Konecki. Aceasta a avut 2.4 milioane de spectatori dar, e drept, a fost lansata in forta, in 160 de copii (Polonia fiind una dintre tarile foste comuniste care a inteles beneficiile multiplexurilor.).

Totusi, in 2008 am putut vedea unul dintre cele mai interesante debuturi romanesti din ultima vreme, si categoric cel mai ieftin ca buget - lungmetrajul "Elevator", debutul lui George Dorobantu, care e senzatia anului. Nu doar pentru ca a fost realizat cu bugetul de 250 de euro (mai putin chiria pe o luna a unei garsoniere), ci pentru ca a aratat ca se poate face film de calitate si fara bani. E drept, pentru asta ai nevoie de o poveste care sa nu te coste, de pilda doi tineri blocati intr-un lift, si de actori care sa te tina atent.

Per ansamblu, insa, 2008 a fost mai degraba un an de uzura, de asteptare, pentru ca foarte mult filme importante vor fi lansate in 2009. Site-ul de specialitate cinemagia.ro are in desfasurare un sondaj de opinie cu privire la cel mai asteptat film romanesc al anului 2009.

Pe primul loc se afla "Intermediar" de Corneliu Porumboiu, urmat de "Medalia de onoare" de Calin Netzer, "Amintiri din Epoca de Aur" (film-colaj scris si produs de Cristian Mungiu), "Un balon in forma de inima" de Catalin Mitulescu, "Tatal-fantoma" de Lucian Georgescu (debut), "Aurora" de Cristi Puiu, "Marti dupa Craciun" de Radu Muntean, "Cea mai fericita fata din lume" de Radu Jude (debut), filmul lui Lucian Pintilie despre Cazul Tanacu (n-are deocamdata titlu), "Copilaria lui Icar" de Alexandru Iordachescu (debut), "Concertul" de Radu Mihaileanu, "Portretul luptatorului la tinerete" de Constantin Popescu (debut) si "Felicia inainte de toate" de Razvan Radulescu (debut).

Din aceasta lista de 13 titluri, cinci sunt debuturi in lungmetraj si doua al doilea film.

2009 se anunta deja ca unul dintre cei mai interesanti ani ai cinematografiei romane. Dar pana atunci, ramanem cu topul de mai jos:

CLASAMENTUL FIMELOR ROMANESTI ALE ANULUI 2008 (in functie de numarul de spectatori)

1. „Supravieţuitorul” de Sergiu Nicolaescu

2. „Restul e tăcere” de Nae Caranfil

3. „Boogie” de Radu Muntean

4. „Nunta mută” de Horaţiu Mălăele

5. „Poveste de cartier” de Theodor Halacu-Nicon

6. „Cocoşul decapitat” de Radu Gabrea

7. „Legiunea străină” de Mircea Daneliuc

8. „Schimb valutar” de Nicolae Mărgineanu

9. „Dragoste pierdută” de Petre Năstase

10. „Dincolo de America” de Marius Barna