"Nu este doar primul roman, dar si primul jurnalist pe care Dalai Lama il cunoaste la dorinta sa expresa. "Motivul este deja cunoscut. Numele lui Sergiu Matei a facut inconjurul lumii in septembrie 2006 cand, aflat impreuna cu Alex Gavan intr-o expeditie pentru cucerirea Muntelui Cho Oyu, cameramanul de la Pro TV a filmat pelerinii tibetani impuscati de chinezi, si a si ajutat un tibetan sa scape de urmarirea granicerilor. Desi Dalai Lama si-a exprimat - imediat dupa difuzarea imaginilor - dorinta de a-l cunoaste pe roman, de-abia in urma cu patru zile cei doi au reusit sa se intalneasca.

Intalnirea a avut loc la Varsovia, unde liderul spiritual tibetan a efectuat o vizita oficiala. Sergiu Matei a intarziat din pricina grevei companiei aeriene Malev, insa Dalai Lama si-a modificat la randul sau programul tocmai pentru a putea petrece putin timp cu prietenul sau necunoscut.

Revenit la Cluj-Napoca, unde locuieşte, Sergiu Matei este in continuare impresionat de intalnirea cu Dalai Lama, despre care spune ca este o persoana extrem de calda si de simpla, de o bunatate si simplitate pe care, daca cineva le-ar cultiva in viata de zi cu zi din Romania, ar risca usor sa fie luat de fraier.

  • Rep: Cum ai ajuns sa te vezi cu Dalai Lama la Varsovia? A vrut el sa te vada acum si te-a chemat?

A trebuit sa ne vedem in Varsovia pentru ca Ambasada Indiei la Bucuresti nu a vrut sa-mi dea viza ca sa ma vad cu el in Dharamshala!!! Dalai Lama m-a invitat de trei ori pana acum si de data asta nu a mai trebuit sa astept OK-ul unui imigrant indian (punjabi) pe teritoriul Romaniei!

  • Cum a decurs intalnirea?

Din cauza unei greve a Malev-ului, era sa o pierd. Am intarziat zece minute, dar Dalai Lama si-a decalat tot programul cu o jumatate de ora, ceea ce a insemnat ca l-a mai retinut pe premierul Poloniei inca vreo 20 de minute peste ora stabilita.

De asemenea, a decalat cu 20 de minute o intalnire cu 10.000 de oameni. Sunt un pic fara cuvinte in ceea ce priveste atitudinea lui fata de ceea ce am facut in 2006, pe 30 decembrie…

Mi-a multumit zece minute incontinuu si mi-a spus ca ceea ce el a zis de mii de ori a avut mult mai putin efect decat filmarea facuta de mine! Si mi-a mai zis ca am facut un serviciu in primul rand omenirii, tibetanilor si tarii mele.

  • Ce impresie ti-a facut Dalai Lama? Ce-ati vorbit?

Impresia lasata de el am inchis-o in mine si o sa ramana acolo atata timp cat acel "acolo" o sa vietuiasca pe pamant.

  • Te-a intrebat despre Romania?

Cred ca stie despre Romania destule... M-a intrebat daca imi doresc sa fiu milionar in dolari sau sa fiu CEO... Raspunsul il stia deja. Eu nu imi doresc o viata artificiala si nu-mi doresc sa cultiv o atitudine care nu face parte din natura umana.

  • Ati facut schimb de cadouri, nu?

Da, i-am dat patru fotografii facute de mine si un mic documentar liric despre Tibet (montat impreuna cu Lucian Doroftei si Ivan Marius) care a fost proiectat la Gala “Cinema For Peace” de anul trecut, de la Berlin. Iar el mi-a dat un mar verde intr-un vas de argint. Marul l-am mancat azi impreuna cu Cosmina, sotia mea.