Autorul coloanei sonore a clasicelor "Doctor Jivago" sau "Toba de tinichea" va primi in luna februarie, la a 59-a editie a Berlinalei, un Urs de Aur pentru intreaga cariera. Tatal lui Jean-Michel Jarre implineste 84 de ani in septembrie.

Maurice Jarre a devenit cunoscut pe plan mondial in 1962, o data cu premiera lui "Lawrence al Arabiei", a carui muzica a compus-o. Filmul va fi proiectat in sala Kino International de la Berlin in cadrul spectacolului de gala care va avea loc pe 12 februarie.

"Lawrence al Arabiei" i-a adus lui Jarre primul Oscar din cariera si i-a consolidat prietenia cu cineastul David Lean, cu care a colaborat ulterior la "Doctor Jivago" (1965) , "Ryan's Daughter" (1970) si "A Passage to India" (1984).

Nascut in 1924, Maurice Jarre a lucrat in teatru si a scris muzica a peste 70 de spectacole inainte de a descoperi cinematograful. Din 1950 a semnat coloanele sonore a peste 150 de filme, unele realizate de cineasti celebri ca John Frankenheimer, Alfred Hitchcock, John Huston, Luchino Visconti si Peter Weir.

Printre filmele a caror muzica a compus-o se numara "Noaptea generalilor", "Caderea zeilor", "Cercul poetilor disparuti", "Ghost", "Jacob's Ladder" sau serialul "Shogun".

Maurice Jarre este tatal compozitorului Jean-Michel Jarre si al scenaristului Kevin Jarre.

"Compozitorii raman adesea in umbra marilor regizori si a actorilor. Nu e cazul lui Maurice Jarre. Muzica din Doctor Jivago, ca si majoritatea creatiilor sale, sunt cunoscute peste tot in lume si raman in istoria cinematografului", spune Dieter Kosslick, directorul Festivalului de la Berlin.