In acest an, studiourile americane isi dau coate in a-si lansa productiile iarna. 11 premiere mondiale au loc numai in perioada 12-26 decembrie. Filmele cu pretentii la Oscar nu au nimic de pierdut, cred expertii, chiar daca batalia pentru a fi vazute de votanti se va duce pe ultima suta de metri.

Asteptarile sfarsitului de an 2008 sunt ridicate, pentru ca, cel putin teoretic, calendarul e de partea distribuitorilor. Potrivit unui articol recent din revista "Variety", cel mai mare atu este atunci cand Craciunul pica intr-o miercuri sau joi. In acest an, el pica joia, ceea ce inseamna ca pe 26 decembrie, vineri, incepe vacanta de iarna care, pana in 4 ianuarie, ii va impinge pe oameni spre salile de cinema.

De asemenea, cea mai buna ora din ziua de Craciun pentru un spectacol cinematografic este ora 17, cand oamenii, satui de mancare si cu siesta facuta, decid ca e momentul sa iasa din casa. Anul trecut, potrivit revistei americane mai sus citate, incasarile din ajunul Craciunului s-au ridicat la 23.9 milioane de dolari, dar au saltat in 25 decembrie la 63.2 milioane.

Craciunul 2008 aduce mai multe premiere mondiale ca niciodata. Cele 11 filme vor fi lansate in scurtul interval dintre 12 si 26 decembrie. Pe 12 decembrie, 20th Century Fox a scos "Ziua in care Pamantul se opri"/"The Day the Earth Stood Still", sperand sa reitereze succesul pe care l-a avut anul trecut cu "Legenda"/"I Am Legend", lansat pe 14 decembrie.

Tot pe 12 decembrie a iesit pe ecrane si comedia "Nothing Like the Holidays" (Overture Films), dar in cateva zile, pe 19 decembrie, ies pe ecrane drama "Seven Pounds" (Will Smith la, se spune, cel mai bun rol de pana acum), comedia cu Jim Carrey "Yes Man" si productia Universal "The Tale of Despereaux".

Atmosfera se incinge insa in ziua de Craciun cand nu mai putin de cinci asteptate filme se intalnesc cu publicul: "The Curious Case of Benjamin Button" (productia Paramount, cu Brad Pitt si Cate Blanchett in rolurile principale, se numara printre candidatii la Oscar), comedia "Bedtime Stories" cu Adam Sandler (produsa de Sony), "The Spirit" de Frank Miller si un film pentru publicul feminin, "Marley and Me", care ii aduce impreuna pe ecran pe Jennifer Aniston si Owen Wilson.

Tot pe decembrie iese pe ecrane - desi numai film de Sarbatori nu e - "Valkyrie", in regia lui David Fincher, in care Tom Cruise interpreteaza rolul ofiterului german Klaus von Stauffenberg, initiatorul complotului impotriva lui Hitler, esuat in iulie 1944.

La noi, aceste premiere sunt decalate. "Valkyrie" e anuntat sa intre pe ecrane la sfarsitul lui ianuarie, la fel cu animatia "The Tale of Despereaux" si cu cel mai recent Gus Van Sant, "Milk" (cu un Sean Penn de Oscar), in vreme ce "The Curious Case of Benjamin Button" e deocamdata programat pentru 20 februarie. Mai devreme vom vedea insa "Yes Man" (din 9 ianuarie), "Bedtime Stories" (din 16 ianuarie) si "Frost/Nixon" din 23 ianuarie (deja lansat in Statele Unite).