Dupa Cristian Mungiu si Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu devine al treilea cineast roman care primeste in acest an titlul de Cavaler al Artelor si Literelor, importanta distinctie acordata de Guvernul francez.

Evenimentul s-a produs asera, la gala de inchidere a Festivalului Filmului Francez, care a avut loc la Cinema Pro. Catalin Mitulescu, unul dintre cei mai ambitiosi tineri cineasti ai momentului, imbina regia cu productia de film, arta cu business-ul si este unul dintre cei mai bine cotati scenaristi romani.

A cucerit in 2004 Palme d'Or-ul pentru scurtmetrajul "Trafic", la Festivalul de la Cannes, iar in 2006 a participat cu lungmetrajul sau de debut, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", in sectiunea "Un Certain Regard" a Festivalului de la Cannes, unde protagonista filmului, Dorotheea Petre, a obtinut Premiul de interpretare feminina al sectiunii.

In prezent, Catalin Mitulescu se afla in lucru cu cel de-al doilea lungmetraj, "Un balon in forma de inima". Mitulescu conduce si firma de productie Strada Film, care e preocupata de lansarea tinerilor cineasti.

Catalin Mitulescu a fost, printre altele, producatorul scurtmetrajului "O zi buna de plaja" de Bogdan Mustata, care a primit in acest an Ursul de Aur la Berlin.

L'Ordre des Arts et des Lettres a fost instituit in 1957 si are trei distinctii: Cavaler, Ofiter si Comandor. Anual, se pot acorda pana la 200 de distinctii de Cavaler, pana la 60 distinctii de Ofiter si doar cel mult 20 de Comandor.

Printre personalitatile din Romania care au fost distinse in anii trecuti cu ordinul Chevalier des Arts et des Lettres se mai numara Alexandru Zub, Dan Grigore, Gabriel Liiceanu si Ion Caramitru.