Dupa jaful asupra Bancii Nationale si istoria postului de radio Europa Libera, Alexandru Solomon a devenit atent la traficul din Bucuresti. Tema e la fel de grava. In ultimii 17 ani, 2800 de oameni au murit in accidente de circulatie numai in Bucuresti. In primele 10 luni ale anului 2008, au fost inregistrate in Bucuresti 1000 de accidente grave si 117 persoane au murit, iar peste 90% din cazurile de ucidere din culpa primesc solutii cu suspendare. "Apocalipsa dupa soferi" a avut ieri avanpremiera la Muzeul Taranului Roman, urmand sa fie difuzat de HBO din 18 decembrie, de la ora 20.

Filmul este inchinat memoriei cineastilor Cristian Nemescu si Andrei Toncu, ucisi in urma cu doi ani, impreuna cu un al treilea tanar, de un sofer care a primit pentru ucidere din culpa sapte ani de inchisoare, dupa ce avocatii acestuia incercasera sa mituiasca famillile victimelor pentru a nu se constitui in parte civila. (Asa cum se obisnuieste.).

Probabil ca acesta a fost tragedia care a declansat intentia lui Alexandru Solomon de a face un film despre jungla din Bucuresti, unde agresivitatea de pe strazi a devenit un reflex al agresivitatii care se manifesta in intreaga societate.

Filmul este produs de HBO Romania si HiFilm (firma care a produs ultimele doua filme ale lui Cristian Nemescu) si a fost dezvoltat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.

In 52 de minute petrecute aproape exclusiv in spatiul stramt al autoturismului, filmul ne poarta impreuna cu cinci soferi prin traficul innebunitor al Capitalei - un delivery boy care de doi ani a lasat Vasluiul si care conduce 14 ore pe zi prin Bucuresti, un barbat pe jumatate paralizat in urma unui accident rutier si care si-a pierdut doi frati tot in accidente (dar care continua sa sofeze), un politist, un tata a carui fiica a fost ucisa la 28 de ani, insarcinata, de un barbat care a scapat cu suspendare si, in fine, o peruana stabilita in Bucuresti.

Fiecare dintre aceste personaje are istoria si dramele lui, optiunea regizorului fiind de a-i filma conducand si povestind, interventiile regizorului fiind minime. Traficul din Bucuresti prinde viata mai mult din ceea ce spun personajele decat din ce filmeaza Alexandru Solomon. care e interesat de acest filtru al experientelor personale ale celor care se lupta zi de zi cu strazile proaste, lipsa de civilizatie a celorlalti (sau a lor proprie) si lipsa unei legislatii corecte.

Filmul are la rastimpuri umor, iar alteori devine tragic. Zgomotele strazii acumuleaza cu fiecare minut un soi de neliniste de fundal peste care curg povestile eroilor. Iar cand un mic accident se produce chiar sub ochii nostri, Al. Solomon alege sa opreasca aparatul de filmat.

La avanpremiera de aseara de la Muzeul Taranului Roman, Sala "Horia Bernea" a fost arhiplina, dar dintre invitati au lipsit primarii sau alti "factori de decizie". Reactiile publicului au fost majoritar laudative - s-a aplaudat pe rupte- , desi un spectator a apreciat ca ar fi dorit sa-i auda vorbind si pe cei care au comis accidente mortale (cineastul a raspuns ca nu i-a putut convinge), in vreme ce un critic de film a resimtit lipsa unui mai mare accent pe lipsa de civilizatie din trafic, ca reflex al lipsei generale de civilizatie.

"Apocalipsa dupa soferi" ar trebui sa declanseze o mare dezbatere care sa schimbe pana la urma felul in care se circula in Capitala. Moartea lui Cristian Nemescu si Andrei Toncu - in timp ce taxiul lor circula regulamentar in plin centru - a facut subiectul presei pentru o scurta perioada. Dupa care s-a facut liniste in mass-media si mortile de pe strazi si-au continuat cursul.

Filmul va avea premiera la HBO in 18 decembrie, de la ora 20, iar de la inceputul anului viitor va fi difuzat de HBO si in celelalte tari din Europa Centrala si de Est.