In septembrie 2006, Sergiu Matei a devenit primul cameraman din lume care a filmat pelerini tibetani impuscati de granicerii chinezi. Cele doua minute difuzate de Pro TV au facut inconjurul planetei, Sergiu Matei s-a imprietenit cu Richard Gere, a fost nominalizat la Premiul Emmy, iar Dalai Lama a dorit sa-l cunoasca. Documentaristii n-au putut rata subiectul. Unul dintre acestea, „Murder in the Snow, are premiera pe 10 noiembrie, la BBC TWO.

In septembrie 2006, doua grupuri de oameni s-au intalnit in Himalaya. Unii cautau libertatea, ceilalti aventura. Un eveniment brutal le-a schimbat tuturor viata.

In cursul acestui incident, o calugarita de 17 ani, Kelsang Namtso, a fost ucisa la granita chineza. Ea facea parte din grupul de oameni care fugisera din Tibet prin faimoasa trecatoare Nangpa, care urma sa-i duca in Nepal.

Cand impuscaturile au inceput, Sergiu Matei – care se afla intr-o expeditie impreuna cu un alt roman, Alex Gavan, pentru cucerirea Muntelui Cho Oyu (al saselea cel mai înalt munte din lume), si-a luat aparatul si a inceput sa filmeze, desi era si el in pericol. Alti colegi alpinisti au facut poze sau i-au ajutat pe pelerini.

Un ghid american, Luis Benitez, a povestit imediat acest incident pe un site foarte popular de alpinism (prin laptop si telefonul conectat la satelit).

Putin mai tarziu, Sergiu Matei a ascuns un pelerin in cortul europenilor, i-a dat propriile sosete uscate si l-a ajutat sa plece mai departe fara a fi vazut de chinezi. N-a mai primit nicio veste de la el, dar a aflat ca a scapat.

Alte personaje ale povestii sunt alpinistul australian Disco Phil, politistul britanic Steve Lawes sau medicul danez Pierre Maina - si ei alpinisti care au fost martori ai incidentului.

Documentarul despre aceasta poveste incredibila va fi difuzat in premiera in seara zilei de 10 noiembrie, la BBC TWO, si este realizat de Marc Gould.

El reface povestea lui Kelsang Namtso si a prietenei ei, Dolma Palki, extinzand tragedia lor la tragedia poporului tibetan si a miilor de oameni care-si risca viata sperand ca, dincolo de Himalaya, sa ajunga teferi la Dalai Lama.

Filmul foloseste material original filmat in acea zi, interviuri cu supravietuitori si martori, precum si re-enactment-uri.

Sergiu Matei a realizat si el un film de 20 de minute despre acest incident. Cu acest film el a fost invitat anul trecut la Gala „Cinema for Peace”, gazduita la Berlin de vedete ca Richard Gere, Catherine Deneuve sau Sharon Stone.