Oferta de spatii unde se pot vedea filme in Bucuresti este intr-o extindere continua. Cinematograful Union, aflat intr-o noua exploatare, vrea sa devina cel mai serios cinematograf "de repertoriu" din Bucuresti. De la filmele de Halloween pana la retrospectiva DaKINO, Cannes vs Oscar sau filme clasice si documentare, sala renovata acum cativa ani isi asteapta publicul.

Toma Peiu, Project Manager la Union: "Vrem sa profitam la maximum de statutul unic in oras al salii (singurul cinematograf "de

repertoriu" de sine statator - adica administrat de particulari) si sa oferim nu numai filme de calitate, ci si un loc viu, in care se intampla mereu cate ceva."

Sala de la Union apartine Arhivei Nationale de Filme si face parte din circuitul Europa Cinemas. Pana in toamna acestui an a fost inchiriata pentru exploatare Asociatiei Moebius din Cluj-Napoca, iar in urma licitatiei recente, exploatarea a fost adjudecata de firma Ecran Cinema Management, printre ai carui actionari se numara Tudor Giurgiu si Radu Gabrea.

Noua echipa a gandit un repertoriu diversificat, care sa acopere cat mai multe gusturi si sa fie la zi cu evenimentele. Daca ieri si azi, 2 noiembrie, programul cuprinde filme dedicate Halloween-ului (premiera "Metroului groazei"/"Midnight Meat Train", "Orfelinatul", "Labirintul lui Pan"), programul principal al lunii noiembrie e consacrat filmelor "de Cannes", la concurenta cu cele "de Oscar".

Pe 20 noiembrie, Unionul va gazdui avanpremiera filmului lui Horatiu Malaele, "Nunta muta", urmand ca martea sa se proiecteze filme politice, iar joia filme care au fost premiate la Festivalul DaKINO.

Pentru lunile urmatoare, spune Toma Peiu, programul va respecta ideea de a pastra joia ca zi dedicata retrospectivei unui festival de film si martea ca zi pentru proiectii cu tema. Daca in noiembrie se programeaza filme politice, in decembrie vine randul animatiilor Disney.

Miercurea va fi batuta in cuie ca zi de Cineclub, filmele fiind obtinute de la Arhiva Nationala de Filme, iar din decembrie, ziua de vineri va deveni Ziua documentarului.

În weekend-ul 5-6 decembrie, Unionul va gazdui proiectiile de documentar din cadrul campaniei de combatere a violentei impotriva femeii, campanie initiata de reprezentanta ONU la Bucuresti, mai precis de UNFPA / Fondul ONU pentru Populatie si Centrul de Informare ONU pentru Romania (UNIC).

Programul cuprinde o serie de sapte filme a cate 22 de minute, prezentate de Annie Lennox, dar si piese de teatru si evenimente colaterale.

Programul lunii noiembrie se gaseste pe blogul (temporar) al Cinematecii: cinemaunion.wordpress.com , urmand ca, in scurt timp, Union-ul sa aiba si propriul lui site.