Pentru al doilea an consecutiv, ICR Istanbul organizeaza Zilele filmului romanesc. Evenimentul se desfasoara intre 1 si 20 noiembrie si cuprinde filmele "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" de Cristian Mungiu, "Legaturi bolnavicioase" de Tudor Giurgiu, "Marfa si banii" de Cristi Puiu, precum si documentarul "Marele jaf comunist" de Alexandru Solomon.

Editia din acest an organizeaza si un medalion Nae Caranfil, programand "E pericoloso sporgersi", "Asfalt tango", "Dolce farniente" si "Restul e tacere".

Zilele Filmului Romanesc se desfasoara acum intr-un spatiu nou, cel al Departamentului de Cinema al Muzeului Pera, care incepand din acest an proiecteaza cu succes productii straine.

Alex Leo Serban va participa, in ziua de 15 noiembrie, la o dezbatere cu tema "Filmul romanesc contemporan". Criticul, care a fost invitat si anul trecut la Zilele Filmului Romanesc, a declarat pentru HotNews ca spectatorii turci "incep sa fie interesati de cinematograful romanesc, mai ales ca au auzit de premiile obtinute in ultimii ani de filmele din Romania".

Alex Leo Serban spune ca unul dintre prietenii turci ai filmului romanesc este Fatma Colacoglu, care colaboreaza cu ICR Istanbul la aceste manifestari. Mare cunoscatoare de cinema, Fatma Colacoglu este fiica patronului postului TV Kanal D.

Anul trecut, spune Alex Leo Serban, la dezbaterea despre filmul romanesc, patronul Kanal D a venit cu un operator si a facut pe reporterul, punand intrebari din sala.