Cineastul Mircea Daneliuc i-a anuntat pe organizatorii galei "Top 10 - Cele mai bune filme romaneşti", adica Uniunea Cineastilor din Romania si Asociatia Criticilor de Film, ca nu isi acordul ca doua filme ale sale, prezente in top, sa fie proiectate la cinema Studio. Acest lucru se intampla cu doar cateva zile inaintea inceperii galei.

Cineastul pretinde ca lista a fost "facuta de niste nepriceputi" si ameninta ca, daca cele doua filme nu vor fi scoase din top si din program, ii va da in judecata pe cei care "au indraznit sa-i judece opera fara acordul sau".

Mircea Daneliuc este singurul cineast roman prezent in top cu doua titluri, Proba de microfon" (locul 9) si "Croaziera" (locul 10).

Clasamentul a fost alcatuit in urma voturilor a 40 de critici romani, iar filmele urmeaza sa fie proiectate intre 30 octombrie si 2 noiembrie la cinematograful Studio. Evenimentul este deschis de proiectia filmului clasat pe locul intai, "Reconstituirea", in regia lui Lucian Pintilie.

Pe locurile urmatoare s-au clasat: "Padurea spanzuratilor" de Liviu Ciulei, "Moartea domnului Lazarescu" de Cristi Puiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" de Cristian Mungiu, "Secvente" de Alexandru Tatos, "Nunta de piatra" de Mircea Veroiu si Dan Pita, "La moara cu noroc" de Victor Iliu, "A fost sau n-a fost?" de Corneliu Porumboiu, "Proba de microfon" si "Croaziera" de Mircea Daneliuc.