Nu mai putin de 67 de tari s-au inscris in cursa pentru Oscarul acordat celui mai bun film vorbit in alta limba decat engleza, cifra care bate toate recordurile. Printre cele 67 de filme se numara si "Restul e tacere" de Nae Caranfil.

Filmul cineastului roman imparte lista cu alte 66 de titluri dintre care favoritele sunt "Entre les murs" de Laurent Cantet (Franta, Palme d'Or in acest an la Cannes), "The Baader Meinhof Complex" de Uli Edel (Germania), "Waltz with Bashir" de Ari Folman (Israel) si "Gomora" de Matteo Garrone (Italia, Grand Prix du Jury la Cannes).

Nominalizarile vor fi anuntate in ziua de 22 ianuarie, iar a 81-a ceremonie de decernare a Premiilor Oscar va avea loc pe 22 februarie.

Incepand din acest an, regulamentul a fost modificat, in ecuatie intrand trei comisii in loc de doua, pentru a se evita situatia de anul trecut, cand filme valoroase ca "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" de Cristian Mungiu si "Persepolis" de Marjane Satrapi si Vincent Parronaud nu s-au regasit nici pe lista nominalizarilor, nici pe lista scurta care a precedat nominalizarile.

Motorul acestor modificari a fost presa americana care anul trecut a declansat o campanie prin care denunta ineficienta sistemului de selectare a filmelor care merita sa fie nominalizate.