Cineastul american Spike Lee si-a lansat recent cel mai recent film, "Miracle at St Anna", si la Florenta, nu departe de satul unde se petrece actiunea filmului. Ecranizand volumul lui James McBride, veteran de culoare din cel de-al doilea razboi mondial, filmul surprinde masacrul caruia i-au cazut victima, in august 1944, 560 de civili, ucisi de trupele SS in retragere. Partizanii italieni ramasi in viata il acuza pe Spike Lee ca a facut un film "plin de minciuni", sugerand prin el ca partizanii i-ar fi abandonat pe sateni in mainile nazistilor.

Cu ocazia premierei, Spike Lee a fost facut cetatean de onoare al satului Sant'Anna, insa a refuzat sa-si apere filmul, precizand, citat de cotidianul britanic "Telegraph", "nu-mi cer iertare pentru nimic. Nu ma indoiesc de faptul ca partizanii erau nemaipomeniti, dar nu erau cu totii iubiti de populatie. In filmul meu nu exista eroi buni si rai, majoritatea nazistilor erau niste criminali odiosi, dar unii erau mai buni decat altii, si la fel s-a intamplat si cu partizanii."

Calul de bataie al Asociatiei Nationale a Partizanilor Italieni (ANPI) este personajul Rodolfo, un partizan care in film colaboreaza cu nazistii. Prezenta lui contrazice teoria masacrului. Partizanii , ca si supravietuitorii masacrului il acuza pe Spike Lee ca nu s-a consultat si cu ei atunci cand a scris scenariul.

In urma cu trei ani, sase ofiteri SS au fost condamnati pe viata, in absenta, pentru mascarul de la Sant'Anna. Cazul Sant'Anna a fost redeschis in 1994 de un jurnalist care a descoperit in arhivele militare italiene probe care confirma aceste crime de razboi. Guvernele italiene de dupa 1944 au ocolit subiectul pentru a nu reanima ostilitatile la adresa Germaniei.

"Miracle at St Anna" se ocupa in principal de rolul soldatilor americani de culoare in cel de-al doilea razboi mondial, mai exact de Divizia 92 Infanterie. Autorul cartii, James McBride, a declarat recent la Sant'Anna ca ii pare rau ca filmul i-a deranjat pe partizani, dar ca romanul sau este o opera de fictiune.

Pe langa Derek Luke, Laz Alonso, John Turturro, John Leguizamo si Valentina Cervi, din numeroasa distributie face parte si Alexandra Maria Lara, care apare intr-un rol episodic.

Lansat pe continentul nord-american la Festivalul de Film de la Toronto, filmul lui Spike Lee a avut o primire calda, dar nu entuziasta din partea criticilor de peste Ocean. Acestia nu s-au legat de istorie, dar au remarcat ca filmul e prea amplu (are 160 de minute!) si cu prea multe in el, secventele intr-adevar geniale alternand cu cele de umplutura.