Programata pentru anul trecut, dar amanata pentru acest an, Retrospectiva filmului romanesc din Israel se va desfasura intre 10 noiembrie si 10 decembrie, evenimentul fiind organizat de ICR Tel-Aviv si cinematecile israeliene, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei din Romania. 13 lungmetraje si 9 scurtmetraje din toate timpurile vor fi prezentate la Ierusalim, Tel-Aviv si Haifa.

Lista este deschisa de "Reconstituirea", de Lucian Pintilie, care a fost primul film romanesc prezentat in 1990 la Festivalul de la Ierusalim. Celelalte titluri sunt: "Padurea spanzuratilor" de Liviu Ciulei, "Secvente" de Alexandru Tatos, "Nunta de piatra" de Dan Pita si Mircea Veroiu, "Saltimbancii" de Elisabeta Bostan, "O lacrima de fata" de Iosif Demian, "Proba de microfon" de Mircea Daneliuc, "Concurs" de Dan Pita, "E pericoloso sporgersi" de Nae Caranfil, "Occident" de Cristian Mungiu, "Marfa si banii", respectiv, "Moartea domnului Lazarescu" de Cristi Puiu si documentarul "Marele jaf comunist" de Alexandru Solomon.

Scurtmetrajele selectionate sunt: "Scurta istorie", "Sapte arte" si "Homo sapiens" de Ion Popescu Gopo, "Maria Tanase" de Laurentiu Damian, "Va veni o zi" de Copel Moscu, "Iar ca sentiment un cristal" de Ovidiu Bose Pastina, "Un cartus de Kent si un pachet de cafea" de Cristi Puiu, "Zapping" de Cristian Mungiu si "Calatorie la oras" de Corneliu Porumboiu.

Cinefilii israelieni sunt, de fapt, la zi cu filmul romanesc. In ultimii ani, cele mai importante scurtmetraje, lungmetraje si documentare romanesti au fost prezentate in cadrul Festivalului de la Ierusalim, din a carui echipa face parte si un roman, Costel Safirman.

Cinemateca de la Ierusalim a fost, de altfel, infiintata de catre o romanca, Lia Van Leer, nascuta la Balti si emigrata de foarte tanara in Israel.