La cea de-a 30-a editie a Festivalului Cinematografului Mediteranean de la Montpellier, care va avea loc intre 24 octombrie si 2 noiembrie, participa, ca niciodata, multe filme romanesti, atat in sectiunile competitive cat si in cele hors-concours.

Lungmetrajul lui Nicolae Margineanu, "Schimb valutar", a fost selectionat in competitia destinata lungmetrajelor de fictiune, iar "Podul de flori" de Thomas Ciulei in competitia documentarelor.

"Capsuni in aprilie" de Cornel Mihalache si "Amatorul" de Marian Crisan au fost incluse de organizatori in competitia scurtmetrajelor.

Alte filme romanesti participa in programe paralele. "Boogie" de Radu Muntean si "Pescuit sportiv" de Adrian Sitaru vor fi prezentate in Panorama lungmetrajelor, iar "Valuri" de Adrian Sitaru, "Interior scara de bloc" de Ciprian Alexandrescu si "Fly" de Andrei Dascalescu fac parte din Panorama scurtmetrajelor.

Festivalul de la Montpellier va prezenta la aceasta editie rotunda 120 de filme in selectia oficiala, valoarea premiilor ridicandu-se la 100.000 de euro. Cele mai importante premii sunt "Antigona de aur" (sectiunea lungmetraj, in valoare de 15.000 de euro), Marele Premiu pentru Scurtmetraj (in valoare de 4000 de euro) si Premiul Ulise (pentru cel mai bun documentar, in valoare de 3000 de euro).