Succesul neasteptat al primei editii a Babelgum Online Film Festival, platforma web TV independenta sustinuta, printre altii, de Associated Press, Reuters si BBC, l-a convins pe cineastul american Spike Lee sa fie si in 2008 membru onorific al juriului. In competitie se pot inscrie cineasti profesionisti sau studenti la film din toata lumea.

Festivalul "poate atrage mult mai mult public decat orice alt festival de film datorita internetului", a declarat recent Spike Lee in cadrul Festivalului de Film de la Toronto, unde a fost lansata cea de-a doua editie a competitiei Babelgum.

Spike Lee este coleg de juriu cu cineastul Michel Gondry, cu Joe Bateman, directorul Rushes Soho Film Festival (Marea Britanie), Tiziana Loschi, Managing Director al Festivalului de Animatie de la Annecy (Franta), Carl Spence, directorul artistic al Festivalului din Seattle (SUA) s.a..

La prima editie s-au inscris peste 1.000 de filme din 86 de tari, filme care au fost vazute online de 1,5 milioane de oameni. Pentru a doua editie numarul categoriilor s-a redus de la sapte la patru: The Babelgum Short Film Award (filme de fictiune de pana in 20 de minute, indiferent de gen), The Babelgum Animation Award (maxim 5 minute), The Babelgum Mini Masterpiece Award (categorie deschisa incepatorilor, studentilor sau profesionistilor care dispun de bugete mici si care pot spune o poveste interesanta in 5 minute), The Babelgum Documentary Award (filme de maxim 30 de minute).

Festivalul acorda trei feluri de premii, printre care The Spike Lee Award pentru filmele castigatoare la fiecare dintre cele patru categorii. Publicul va vota o lista scurta de 10 pozitii, iar Spike Lee ii va desemna pe cei patru castigatori.

Acestia vor primi 20.000 de dolari si un trofeu.

Inscrierile sunt deschise pana in 31 decembrie, iar publicul va vota din ianuarie 2009. Premiile se vor acorda in cadrul unei ceremonii care va avea loc in timpul Festivalului de la Cannes.

Desi inscrierile s-au deschis pe 8 septembrie, peste 300 de cineasti si-au trimis deja filmele, printre care si o romanca. Mai multe detalii se gasesc pe site-ul competitiei, http://www.babelgum.com/html/page.php?id=118.