Filmul incepe, la oha, cu niste asa-zise trailere. Mai incolo te prinzi ca cei din reclame sunt personaje interpretate de personajele filmului (interpretate, la randul lor, de Ben Stiller, Robert Downey Jr., Jack Black etc). Dintr-o rama intr-alta, filmul duce darz stindardul mistocarelii dar, dupa o avalansa de poante, iti dai seama ca nu ramai cu prea mult. Nu-i bai.

"Furtuna tropicala" a fost scris de Ben Stiller si Justin Theroux, si este regizat de Ben Stiller. Mult mai haios decat "Zoolander" si complet diferit de "Reality Bites", el ia peste picior industria de film americana si institutia vedetei.

Pentru ca starurile care trebuie sa filmeze o pelicula despre razboiul din Vietnam sunt pline de figuri, regizorul - sfatuit de un veteran din Vietnam, dupa a carui carte se face filmul - le parasuteaza in jungla, pentru a le da o lectie. Numai ca antrenamentul devine lupta pentru supravietuire.

Stiller are limba ascutita, nu-i vorba. In film, nimeni nu e cine pare a fi, nici macar veteranul din Vietnam, care se dovedeste a fi un farsor. Vedetele private de vitamine si masaj isi dovedesc umanitatea. Ironia lui Stiller se pierde pe masura pe filmul inainteaza in inima junglei, iar ramele explodeaza una dupa alta pentru simplul amuzament pirotehnic.

Devine la un moment dat evident ca filmul e o joaca, un divertisment, nu exprima vreun statement al autorilor fata de "Uzina de vise" care le-a finantat, de altfel, filmul. Chiar si asa, "Furtuna tropicala" e un film de vacanta reusit. Nu se supara nimeni ca nu exprima teme mari.

Pana la urma, micile surprizefac cea mai buna impresie - fie ca e vorba de mari actori care apar ca niste iepurasi din joben, cand nu te astepti, fie de poante, unele mai bune, altele mai nu prea.

Ce ii reuseste cel mai mult regizorului Stiller e insa jocul actorilor. Si infatisarea lor. Robert Downey Jr. pe post de actor de culoare, care mai apoi scoate la iveala un par blond si niste ochi sticlos de albastri (fiind prototipul actorului nevrotic, ce nu-si poate parasi personajul), sau Tom Cruise, protagonistul unui demential numar de final si care e de nerecunoscut in postura de producator umflat si isteric.

Problema filmului nu e ca duce lipsa de suficient umor cat de suficienta dozare a lui. Ii lipseste o structura, un fagas. Dincolo de orchestrarea foarte bunaconfruntarilor armate, Stiller e foarte bun pe amanunte.

N-ai cum sa nu remarci albeata insolenta a danturii vedetelor. Ochii lor de o culoare intensa. Si alte ironii discrete. Sau mai putin discrete, cum e cazul lui Jack Black, care joaca rolul unui actor de sitcom devenit celebru pentru partzurile sale si care, in viata de zi cu zi, e dependent de bomboane, drept pentru care si intra in sevraj.

"Furtuna tropicala" pare filmul unor oameni care n-au mai facut film de mult si care l-au facut acum dintr-o suflare, razand singuri ca nebunii pe masura ce-l filmau. Fiecare venind cu sugestii. (Nu e de mirare ca in film, regizorul e prima si singura victima.) Aluziile la pelicule celebre abunda, pana si figura lui Robert Downey Jr. pare decupata din "Shaft", in vreme ce Ben Stiller, cu niste bicepsi dati cu untura, pare uneori (cand vrea el) fratele mai mic al lui Sylvester Stallone.

„Furtuna tropicala”/”Tropic Thunder” – regia Ben Stiller, cu: Ben Stiller, Robert Downey Jr., Jack Black, Nick Nolte, Matthew McConaughey, Steve Coogan, Tom Cruise. 107 minute. Pe ecranele romanesti din 12 septembrie