Pelicula „Mar Negro”, lungmetrajul de debut al italianului Federico Bondi, prezentat in competitia internationala a Festivalului de la Locarno, a obtinut sambata seara trei premii – Premiul juriului ecumenic, Premiul de interpretare feminina (Ilaria Occhini), precum si Premiul juriului de tineret.

Inspirat din povestea bunicii sale, care a construit o relatie speciala cu o romanca angajata in casa, Federico Bondi a reusit, se pare, un film uman si cald, care poate indulci relatiile dintre italieni si romanii din Peninsula. Rolul tinerei Maria e interpretat de Dorotheea Petre, iar in film mai joaca Vlad Ivanov si Maia Morgenstern.

Dorotheea Petre, care s-a deplasat la Locarno impreuna cu coproducatorul roman al filmului, Ada Solomon (HiFilm), a fost numita de un jurnalist italian „Halle Berry a Romaniei”. „Mar Nero” va intra in cinematografele romanesti in luna noiembrie. Leopardul de Aur a revenit in acest an filmului mexican „Parque via” de Enrique Rivero.

Cele trei premii obtinute de „Mar Negro” sunt singurele distinctii obtinute de vreun film cu participare romaneasca in acest an la Locarno, desi in competitia destinata scurtmetrajelor am fost reprezentati si de „Ciobanii zburatori” (regia Catalin Musat), respectiv de „Fatza galbena care rade”( de Constantin Popescu).