Intrat discret pe ecranele romanesti - si la doi ani de la premiera sa canneza, si fara vizionare de presa -, filmul lui Richard Linklater aduce aminte, datorita subiectului, de documentarele lui Michael Moore, dar e suficient de lipsit si de vlaga, si de soliditate a constructiei pentru a constitui un film-eveniment. Linklater aduce pe ecran bestseller-ul lui Eric Schlosser, „Fast Food Nation”, dar transforma „non-fiction”-ul (sic) in fictiune. „Poporul fast food”, din 15 august pe ecranele romanesti, are insa un efect de necontestat: te face sa te gandesti de doua ori inainte de a pune gura pe un hamburger.

Ei bine, da, nu e nevoie de doua ore fara cinci minute, ci de o singura secventa nu doar ca sa nu mai mancati hamburgeri o perioada, dar si sa va puneti problema daca n-ar fi mai bine sa renuntati de tot la carne. Insa cu o secventa nu se face un film, iar „Fast Food Nation” isi ingroapa singur norocul intr-o poveste care se vrea rezistenta si ampla, dar care se adanceste in conformism cu fiecare secventa.

Denuntand industria fast food americana, care nu doar ca exploateaza mana de lucru mexicana, dar si isi otraveste clientii, filmul lui Linklater nu poate fi atacat pentru ca e film de fictiune, dar de multe ori regreti ca regizorul n-a avut mai multa vana pentru a incerca un documentar.

Poate ca Linklater spera sa faca un film in genul lui Robert Altman, cu un grup de personaje de importanta egala si cu subintrigi care sa se intersecteze eficient. Insa o subintriga e lasata in suspensie o data ce e enuntata, la fel si personajele. E cazul expertului interpretat de Greg Kinnear, care soseste in Cody, Colorado pentru a afla ce se ascunde in spatele reclamatiilor ca in unii hamburgeri sunt materii fecale. E si cazul localnicului interpretat de Kris Kristofferson sau al unchiului pe cat de tanar pe atat de intelept interpretat de Ethan Hawke. Sau cel al mexicanilor sositi ilegal ca sa munceasca pe trei capace la fabrica, confruntati si cu lipsa de perspectiva, si cu accidentele de munca.

De fapt, nu e o pierdere prea mare ca eroii sunt lasati de izbeliste, pentru ca sunt oricum unidimensionali si stereotipi. Dar marea frustrare e sa vezi ca filmul trece pe langa subiect cu cea mai mare seninatate, preferand confortul caldut al mainstreamului.

Prezenta catorva actori de incredere – pe langa cei numiti mai sus, si Bruce Willis, si Catalina Sandrina Moreno, premiata la Berlin pe cand era o necunoscuta neprofesionista – nu face decat sa adauge un plus de credit filmului, dar acest credit se risipeste ca papadia in vant.

Momentele cele mai puternice, cele din abator, sunt si ele astupate de lipsa de coerenta dramaturgica, iar aceasta ar putea veni si din lipsa de viziune a regizorului asupra subiectului pe care vrea sa-l spuna, si din neaderarea sa launtrica la subiect.

„Poporul fast food”/”Fast Food Nation”- de Richard Linklater, cu: Catalina Sandrina Moreno, Greg Kinnear, Kris Kristofferson, Ethan Hawke, Bruce Willis. Pe ecranele romanesti din 15 august.