„Filmul „Pa-ra-da”, realizat de italianul Marco Pontecorvo si coprodus de Italia, Franta si Romania, va fi prezentat la Festivalul de la Venetia in sectiunea „Orizzonti”. Filmul, care intra pe ecranele italiene in luna septembrie, este povestea lui Miloud Karim Oukili, care, dupa ce a deprins arta circului de la Anne Fratellinni, a ajuns la Bucuresti in 1992, s-a imprietenit cu copiii strazii (a si dormit cu ei in canalele de la Gara de Nord) si i-a atras in spectacole de strada cu jonglerii, clovni si catalige.

Impulsionat de reactia micilor salbaticiuni, Miloud Oukili a infiintat in 1996 Fundatia Parada care a reusit sa reintegreze scolar sau familial numerosi copii, schimbandu-le viata.

Inalt, desirat, original si generos, Miloud a ajuns erou de film gratie lui Marco Pontecorvo si a co-scenaristului Roberto Tiraboschi. Ei i-au pus experienta romaneasca pe ecran, incepand cu sosirea sa la Bucuresti, in 1992, si continuand cu relatia speciala pe care a stabilit-o cu micii salbatici boschetari pe care a reusit sa-i imblanzeasca invatandu-i elemente de jonglerie.

Potrivit producatorului Cristian Comeaga de la Domino Film, care a coprodus „Pa-ra-da” in proportie de 10% (reprezentand 250.000 de euro), Miloud a venit la Bucuresti de vreo cateva ori in timpul prospectiilor si inca o data in timpul filmarilor desfasurate in mare parte in Romania (s-a filmat la Paris vreo doua zile, plus interioare).

Cristian Comeaga e bucuros ca filmul a fost selectionat la Mostra venetiana, dar spune ca subiectul sau e „pe muchie de cutit si delicat”, chiar daca copiii strazii nu mai sunt un subiect atat de arzator cum erau in anii '90. Cristian Comeaga n-a vazut filmul, dar scenariul i s-a parut „interesant si foarte bine scris”.

Distributia filmului numara in rolurile principale actori francezi si italieni. Jalil Lespert, care a mai aparut in filme ca „Ressources humaines” (de Laurent Cantet) sau „Le Promeneur du Champ de Mars” de Robert Guédiguian, il interpreteaza pe Miloud, alaturi de el figurand pe afis Daniele Formica si Patrice Juiff.

In rolurile copiilor au fost distribuiti copii romani, atat din scoli cat si copii institutionalizati, iar in roluri de mai mica intindere apar si actori romani. Cristian Comeaga nu stie inca daca si cand va intra filmul pe ecranele romanesti.

Marco Pontecorvo, care a fost pana acum director de imagine, este fiul cunoscutului cineast Gillo Pontecorvo, al carui cel mai celebru film ramane „Batalia pentru Alger” (1966). „Pa-ra-da” este debutul in regia de film al lui Marco Pontecorvo, nascut chiar in 1966.

Competitia Oficiala a Mostrei prezinta in acest an si debutul regizoral al scriitorului si scenaristului Guillermo Arriaga. Dupa ce le-a furnizat lui Alejandro González Iñárritu si Tommy Lee Jones material solid pentru „21 de grame” si „Babel”, respectiv „Cele trei inmormantari ale lui Melquiades Estrada”, Arriaga a decis sa vireze spre regie.

„The Burning Plain” vine dupa doua scurtmetraje realizate de el in 1997 si 2000, iar Arriaga imparte Competitia Oficiala, printre altii, cu: Takeshi Kitano, Darren Aronofsky, Barbet Schroeder, Pupi Avati, Yu-Lik wai, Aleksei German Jr., Ferzan Ozpetek, Hayao Miyazaki, Jonathan Demme si Kathryn Bigelow. In afara competitiei, dar tot in Selectia Oficiala, vor fi prezentate filmele unor personalitati ca: Manoel de Oliveira si Mario Monicelli (amandoua scurtmetraje), Adriano Celentano (ei bine, da!) sau Ethan si Joel Coen.

Festivalul de Film de la Venetia, care sarbatoreste 65 de editii, debuteaza pe 27 august.