Youssef Chahine, cel mai faimos cineast egiptean si unul dintre cei mai mari cineasti ai lumii, a decedat duminica la varsta de 82 de ani dupa ce a petrecut o luna si jumatate in coma survenita unui atac cerebral. Disparitia lui Youssef Chahine indurereaza deopotriva lumea araba si pe cea occidentala. Cineastul se nascuse la Alexandria, dar plecase la 21 de ani sa studieze filmul in Statele Unite.

A fost casatorit cu o frantuzoaica. S-a declarat mereu impotriva intolerantei etnice si religioase, invocand tineretea cunoscuta de el in Egipt, cand crestinii (ca el) traiau in buna pace impreuna cu evreii si musulmanii.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy s-a numarat printre cei care si-au exprimat in mod public regretul fata de disparitia cineastului, omagiind, citat de AFP, „un aparator fervent al libertatii de expresie si, in sens larg, al libertatilor individuale si colective”. Youssef Chahine fusese spitalizat in Franta dupa atacul cerebral petrecut la jumatatea lunii iunie, dar a decedat in Egipt, la spitalul militar din Maadi, langa Cairo. El va fi inmormantat in cripta familiei de la Alexandria.