Nu doar „Fatza galbena care rade”, scurtmetrajul lui Constantin Popescu, va participa in luna august la Festivalul de la Locarno. Site-ul oficial al festivalului elvetian a publicat azi line-up-ul celei de-a 61-a editii. Astfel, lungmetrajul „Mar Nero”, realizat de Federico Bondi, care ii are ca protagonisti pe Dorotheea Petre, Vlad Ivanov si Maia Morgenstern, face parte din competitia oficiala, alaturi de alte 16 filme. „Mar Nero” este o productie Film Kairos impreuna cu HiFilm (Romania) – RAI Cinema – Manigolda Film si e, potrivit prezentarii facute de organizatori, „o observatie lirica a relatiei care se dezvolta intre o femeie in varsta si servitoarea ei romanca”.

Competitia „Leopards of Tomorrow”, rezervata tinerilor cineasti care n-au debutat inca in lungmetraj numara 23 de filme din 20 de tari. Printre acestea, „Fatza galbena care rade” de Constantin Popescu si „Ciobanul zburator” de Catalin Musat. Un program special, prezentat in afara vreunei competitii, si intitulat „Auteur shorts”, cuprinde filme realizate de sase cineasti care deja au facut parte din selectia festivalului. Printre ei, si Adina Pintilie (care anul trecut a participat in festival cu documentarul „Nu te supara, dar...”) si care la aceasta editie merge cu scurtmetrajul de scoala „Balastiera 186”.

Adrian Sitaru, care anul trecut a castigat „Golden Leopard of Tomorrow” cu scurtmetrajul „Valuri”, este in acest an unul dintre cei cinci tineri regizori care au participat in programul Cinefondation al Festivalului de la Cannes, si care, dupa ce au avut sase luni la dispozitie sa lucreze la scenariul lungmetrajului de debut, vin acum la Locarno pentru a cunoaste producatori. Adrian Sitaru participa cu proiectul „Din dragoste cu cele mai bune intentii”, alaturi de cineasti din Uruguay, Mexic, Germania si Irlanda.

Ultima prezenta in consistenta echipa romaneasca de la Locarno este Cristi Puiu, care va face parte din juriul care va acorda premiul pentru cel mai bun lungmetraj de debut.

Festivalul de la Locarno, festival de clasa A, ii omagiaza in acest an pe Nanni Moretti si Amos Gitai. Festivalul debuteaza pe 6 august si se incheie pe 16 august.