Scurtmetrajul lui Constantin Popescu, „Fatza galbena care rade”, a fost selectionat, alaturi de documentarul "Ciobanul Zburator" al lui Catalin Musat, in competitia „Leopards of Tomorrow”, a celei de-a 61-a editii a Festivalului International de Film de la Locarno, care se va desfasura intre 6 si 16 august. Anul trecut, la acelasi festival elvetian (care este unul dintre festivalurile de clasa A, alaturi de Cannes, Berlin si Venetia), Adrian Sitaru a obtinut Premiul „Golden Leopard of Tomorrow” cu scurtmetrajul „Valuri”.

„Fatza galbena care rade”, care a deschis in acest an, cu mare succes, Festivalul Transilvania, este povestea simpla, adevarata si amuzanta a doi parinti – interpretati de Luminita Gheorghiu si Teo Corban – care se chinuie sa desluseasca misterele computerului si sa intre pe messenger cu fiul lor din America. Scenariul semnat de Doru Lupeanu a castigat concursul HBO, iar filmul a fost produs de Saga Film.

Un alt film al lui Constantin Popescu, „Apa”, a fost de asemenea selectionat in competitia unui festival important. Este vorba de Festivalul Filmului Francofon de la Namur (Belgia) care va avea loc intre 26 septembrie si 3 octombrie. „Apa” e inspirat din nuvela „Eclipsa”, a lui D.R. Popescu, si ii are in distributie pe Dragos Bucur, Andi Vasluianu, Mihai Constantin si Ion Bechet.

„Apa” (produs de Filmex) e o meditatie despre vina, omenie, incomunicare si moarte, desfasurata pe fondul celui de-al doilea razboi mondial, narata intr-un stil care deja l-a consacrat pe cineast dupa doar doua scurtmetraje – „Apartamentul” si „Canton” (cu care a luat de doua ori Marele Premiu, in 2004 si 2006, la Festivalul Circuito Off de la Venetia)

Constantin Popescu a terminat de curand filmarile la lungmetrajul sau de debut, „Aproape liniste”, prima parte a unui triptic care se va ocupa de rezistenta din munti din perioada comunista. „Aproape liniste” e unul dintre cele mai asteptate debuturi ale perioadei urmatoare si nu doar pentru ca abordeaza un subiect care n-a mai fost pana acum transpus pe marele ecran.

Constantin Popescu a mai realizat un scurtmetraj, „Porcul”, produs de Cristian Mungiu si inclus in seria „Amintiri din Epoca de Aur”. Scenariul ii apartine lui Cristian Mungiu, iar Ion Sapdaru interpreteaza rolul unui barbat care are o experienta de neuitat cu un porc pe care vrea sa-l sacrifice de un Craciun comunist, la bloc.

Pe Constantin Popescu il asteapta acum un alt proiect de lungmetraj care a castigat deja finantare de la Centrul National al Cinematografiei, „Principii de viata”, al carui scenariu ii apartine lui Razvan Radulescu si care va fi o poveste de actualitate, centrata pe relatia tata-fiu.