Sambata seara a luat sfarsit la Moscova cea de-a 30-a editie a Festivalului International de Film, prezidat de cineastul Nikita Mihalkov. Productia iraniana „Be hamin sadegi”, de Reza Mir-Karimi, a fost desemnat Cel mai bun film si a primit Trofeul „Golden George”, in vreme ce bulgarul Javor Gardev (autorul lui „Zift”) a fost desemnat Cel mai bun regizor.

Din palmares mai fac parte actrita franceza Isabelle Huppert, care a primit Premiul Stanislavski, Margherita Buy – Premiul de interpretare feminina pentru rolul din „Giorni et nuvole” de Silvio Soldini, Takeshi Kitano (Premiul pentru contributie artistica) si Marion Laine (Franta) – Premiul Special al Juriului pentru „Un coeur simple”.

Cand a venit in Romania la Festivalul B-EST, Nikita Mihalkov mi-a spus intr-un interviu ca nu se ocupa singur de selectie, ci ca exista un comitet care alege filmele, el dorind sa aiba si productii romanesti in festival. Asa s-a si intamplat.

„Niki Ardelean, colonel in rezerva”, de Lucian Pintilie, a facut parte din sectiunea „8 ½ Films” (unde au mai fost prezentate filme de Ermanno Olmi sau Todd Haynes), iar documentarul Adinei Pintilie „Nu te supara, dar...”, a fost prezentat, alaturi de filme cunoscute ale anului trecut – de pilda, „Avocatul terorii”, de Barbet Schroeder -, in sectiunea „Free Thought. Documentary Cinema Program”.