Radu Jude a inceput luni filmarile la lungmetrajul sau de debut, „Cea mai fericita fata din lume”. Coproductie romano-olandeza (HiFilm Romania si Circe Films din Olanda), realizat cu sprijinul CNC, filmul e inspirat dintr-o intamplare traita de Radu Jude pe cand realiza un spot publicitar. Eroina filmului este Delia, o adolescenta de 18 ani care a castigat o masina trimitand trei etichete de pe niste sticle de suc.

Ea trebuie sa vina din provincie - unde locuieste -, la Bucuresti pentru a filma spotul de promovare (cel in care trebuie sa spuna ce fericita e si asa mai departe). Dar parintii nu sunt de acord ca ea sa pastreze masina, cadoul picat din cer devenind subiectul unui conflict familial.

Ca sa gaseasca protagonista, echipa filmului a facut un casting timp de patru luni, vazand peste 1.500 de fete. Pana la urma s-a oprit la o eleva de liceu din Bucuresti, Andreea Bosneag. Parintii ei sunt interpretati de Violeta Haret (actrita la Braila) si de Vasile Muraru. „Productia filmului este grea pentru ca sunt multi actori la cadru in acelasi timp si trei planuri de filmare – familia, agentia de publicitate si echipa de filmare”, a declarat pentru HotNews.ro producatorul Ada Solomon.

Printre interpreti se mai numara Andi Vasluianu (in rolul operatorului), Luminita Stoianovici (macheuza), Serban Pavlu (regizorul, alter-ego-ul lui Radu Jude), Doru Catanescu, Bogdan Mavrodin, Diana Gheorghian (care n-a mai facut film de foarta multa vreme), Cristina Serban, Alexandru Georgescu.

Filmarile au demarat in centrul Bucurestiului, dar cateva zile sunt alocate filmarilor din afara Capitalei, pe drumul familiei spre Bucuresti. Director de imagine este Marius Panduru, iar monteur Catalin Cristutiu.

Bugetul filmului este de 650.000 de euro, suma acoperita aproximativ in proportie de 41% de Centrul National al Cinematografiei. In ianuarie, proiectul a castigat prestigiosul Sundance/NHK International Filmmaker Award, ceea ce inseamna 10.000 de dolari si prevanzarea filmului la televiziunea nipona (care e o piata foarte importanta). Radu Jude a fost atunci singurul regizor european care a primit acest premiu alaturi de cineasti din America de Sud, Japonia si Statele Unite. Proiectul mai are si o finantare olandeza de la Hubert Ball Fund, in valoare de 50.000 de euro.

Filmarile sunt programate sa se incheie pe la mijlocul lunii iulie. Ada Solomon spera ca filmul sa fie suficient de bun pentru a fi luat in vizorul festivalurilor internationale ale iernii. De acestea e legata si premiera romaneasca, aceasta urmand sa aiba loc cel mai probabil la primavara. „Cea mai fericita fata din lume” este unul dintre cele mai asteptate debuturi ale anului.