Regizorul israelian Yuval Abraham, unul dintre cei care au semnat „No Other Land”, desemnat cel mai bun documentar la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, spune că a primit amenințări cu moartea după ce a transmis un mesaj de pace în timpul discursului de acceptare a premiului, relatează IndieWire.

Yuval Abraham (stanga) si Basel AdraFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Abraham, care a regizat documentarul alături de Basel Adra, Hamdan Ballal și Rachel Szor, a vorbit în mesajul său despre experiențele sale diferite de viață comparativ cu cele ale lui Adra din cauza etniilor lor diferite. În timp ce Abraham este evreu, Adra este un palestinian ce trăiește în Cisiordania aflată sub ocupație israeliană.

„Ne aflăm în fața dumneavoastră. Acum suntem de aceeași vârstă. Eu sunt israelian, Basel este palestinian. Iar în două zile ne vom întoarce într-un tărâm unde nu suntem egali. Eu trăiesc sub lege civilă, Basel sub legea militară. Locuim la o distanță de 30 de minute unul de celălalt dar eu am drept de vot. Basel nu are drept de vot”, a transmis Abraham în timpul discursului de acceptare a premiului.

„Eu sunt liber să merg unde vreau în acest tărâm. Basel, la fel ca milioane de palestinieni, este încuiat în Cisiordania ocupată. Situația de apartheid dintre noi, această inegalitate, trebuie să înceteze”, a mai spus regizorul israelian.

Ulterior, el a declarat într-un mesaj publicat pe rețeaua „X”, fosta Twitter, că:

„Filmul nostru ‘No Other Land' despre expulzările brutale din Masafer Yatta-ul aflat sub ocupație a câștigat [premiul pentru] cel mai bun documentar la Berlinale. [Televiziunea] Channel 11 din Israel a difuzat un segment de 30 de secunde din discursul meu, numindu-l 'antisemit' - iar eu am primit amenințări cu moartea de atunci”.

Primarul Berlinului a denunțat „antisemitismul” de la festivalul de film

No Other Land urmărește povestea lui Adra, un activist palestinian ce se opune ocupației israeliene a orașului său, Masafer Yatta, aflat în zona de sud a Cisiordaniei, la zona de graniță dintre aceasta și Israel.

Abraham, care apare de asemenea în documentar, este un jurnalist de investigație care documentează modul în care soldații israelieni distrug casele civililor palestinieni din oraș. No Other Land este filmul de debut al lui Abraham ca regizor.

Adra a spus în cadrul comentariilor pe care le-a făcut la primirea premiului că în Fâșia Gaza are loc un „masacru” și a criticat Germania din cauza vânzărilor sale de arme către Israel, potrivit Deadline.

De altfel, ediția de anul acesta a prestigiosului festival de film a atras unele critici din cauza mai multor mesaje pro-palestiniene transmise în ultima sa zi de către cei premiați pe scenă.

Kai Wegner, primarul Berlinului, a declarat după închiderea festivalului că „antisemitismul nu are niciun loc în Berlin iar acest lucru se aplică de asemenea și scenei artistice”.

„Mă aștept ca noua conducere a Berlinalei să se asigure că astfel de incidente nu se vor mai întâmpla”, a adăugat politicianul german, un membru al partidului conservator CDU.